Expert om dådet: Omöjligt utan rysk hjälp

Malin Carlsson/TT

Publicerad 2024-03-24

Det tog nästan 20 timmar efter det våldsamma terrordådet i Moskva innan Vladimir Putin bröt tystnaden.

Terrorgruppen IS, som har tagit på sig dådet, nämndes inte en enda gång i presidentens tal. Det gjorde däremot Ukraina.

IS har tagit på sig attentatet och videomaterial släppt av terrorgruppen, som bland andra BBC verifierat, visar en av gärningsmännen som öppnar eld i lokalen.

Men det betyder inte att Kreml inte är inblandat, enligt Keir Giles, Rysslandsexpert vid den brittiska tankesmedjan Chatham House. Han säger att det återstår många frågetecken – inte minst med tanke på den massiva ryska kameraövervakningen.

– Varför reagerade inte säkerhetstjänsten snabbare? Varför finns det inget material från övervakningskamerorna?

– Oavsett vem som gjorde det så hade det varit omöjligt utan någon form av hjälp av den ryska säkerhetstjänsten, säger Giles.

Terrorattack på terrorstat

Enligt Rysslandskännaren finns det flera luckor i den ryska versionen.

– De personer som syns på IS videor ser inte alls ut som de som Ryssland sedan gripit. Det slår helt hål på Rysslands berättelse.

– Det här är en terrorattack på en terrorstat. Man identifierar uppenbart slumpmässigt utvalda personer och får dem att erkänna framför kameran.

”Islamvänligt land”

I president Vladimir Putins tv-sända tal på lördagen nämnde han inte IS, trots att terrorgruppen då redan tagit på sig dådet. Putin pekade i stället på flera påstådda kopplingar mellan gärningsmännen och Ukraina.

Ryssland har inget intresse av att attacken utförts av islamister, hävdar Keir Giles. Dels för att man vill framstå som ett islamvänligt land, dels för att man aldrig skulle erkänna att Ukraina inte är inblandat.

– De driver en linje att Ukraina på något vis ligger bakom och allt som motsäger det tystas, säger han.

Passande ursäkt

En av de främsta anledningarna till den hårda retoriken kring Ukraina är, enligt Keir Giles, att hitta förevändning för att mobilisera ytterligare soldater till kriget.

Den ryska invasionen av Ukraina har kostat många ryska soldaters liv – och eftersom makthögkvarteret Kreml bestämmer vilken information det ryska folket tar del av, så kan de helt enkelt välja att vinkla det mot Ukraina.

– De måste hitta mer folk till armén, så det är en passande ursäkt, säger Giles.

ANNONS