Statsministern kallar partiledarna till möte med Jens Stoltenberg

Publicerad 2023-02-27

Statsministern kallar samtliga partiledare som är för ett Nato-medlemskap till ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Mötet äger rum i nästa vecka i samband med att Stoltenberg besöker Sverige.

– Syftet är att ge partiledarna möjlighet att få hans bild av läget och diskutera den fortsatta processen, säger Ulf Kristersson i en kommentar.

Enligt Ulf Kristerssons inbjudan, som Aftonbladet tagit del av, kallas Magdalena Andersson (S), Jimmie Åkesson (SD), Muharrem Demirok (C), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) till ett möte den 7 mars i Regeringskansliet.

Syftet med mötet är att de Nato-positiva partiledarna i riksdagen ska få en dragning av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som besöker Sverige. Nato-toppen väntas delge en dragning om den pågående anslutningsprocessen till Nato.

”Vi kommer att diskutera läget i processen just nu och blicka framåt”, står det i inbjudan.

Från regeringen kommer även Nato-förhandlaren Oscar Stenström närvara samt den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm.

Bara Nato-partierna inbjudna

Regeringen bekräftar att inbjudan till Nato-mötet har gått ut till de aktuella partiledarna:

–Jag har bjudit in partiledarna för Nato-partierna till ett möte med Jens Stoltenberg, när han besöker Sverige den 7 mars. Syftet är att ge partiledarna möjlighet att få hans bild av läget och diskutera den fortsatta processen till ett svenskt och finskt Nato-medlemskap, säger statsminister Ulf Kristersson.

ANNONS