Zelenskyj: Bachmut är inte ockuperat

TT-AP

Publicerad 2023-05-21

I en stillbild från ett videoklipp från Wagnerchefen Prigozjins presstjänst syns den ryska flaggan viftas med i vad som påstås vara Bachmut.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att staden Bachmut är lagd i ruiner och att den bara finns kvar ”i våra hjärtan”.

Men staden är inte ockuperad, intygar han, medan Ryssland hävdar att Wagnerstyrkorna tagit kontroll.

Under morgonen rapporterades att Volodymyr Zelenskyj skulle ha bekräftat att Bachmut har intagits av ryska styrkor. Presidentens talesperson Sergij Nykyforov förklarade senare i ett inlägg på Facebook att Zelenskyjs uttalande missförståtts.

Vid en presskonferens i samband på G7-mötet i Japan på söndagen, säger Zelenskyj att det finns ryska styrkor i staden, men att den inte är ockuperad.

– Jag kan inte dela information om det verkliga läget, och var soldater befinner sig. Men jag kan säga att Bachmut inte är helt i rysk kontroll, fortsätter Zelenskyj som dryftar frågan om att inte göra felaktiga militära beslut som sätter ukrainska soldater i fara.

”En tragedi”

Zelenskyj sade tidigare under söndagens G7-möte i Japan att Bachmut i östra Ukraina är förstörd efter åtta månaders häftiga strider.

– Ni måste förstå att det finns ingenting kvar. De (ryssarna) har förstört allt, sade han och tillade:

– Det är en tragedi men i dag finns Bachmut bara i våra hjärtan.

Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Maliar uppger att ukrainska styrkor har omringat delar av staden och fortfarande har en viss kontroll.

”Våra styrkors framryckning på flankerna i förorterna, som fortfarande pågår, gör det svårt för fienden att vara i Bachmut”, säger hon på sociala medier.

Putin gratulerade

Ryska försvarsdepartementet har tidigare uppgett att legosoldaterna i den ryska paramilitära Wagnergruppen, understödd av artilleri och flyg från den ryska södra stridsgruppen, intagit staden.

Uppgifterna kom åtta timmar efter det att Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin hävdat att man tagit kontroll över hela staden.

Rysslands president Vladimir Putin gratulerade legosoldaterna i Wagnergruppen och landets styrkor för intagandet av staden, uppger statliga Tass med hänvisning till ett uttalande från Kreml.

Ett ryskt övertagande av Bachmut skulle främst ha en stor symbolisk betydelse, enligt militärexperter som TT talat med under lördagen.

– Det här har egentligen ingen betydelse på slagfältet, sade Johan Huovinen, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan som varit verksam både i Moskva och Kiev.

ANNONS