Stormdrabbade Buffalo gör sig redo för mer snö

Av: 

TT

Efter den dödliga vinterstormen i julhelgen som krävt 28 människors liv försöker staden Buffalo i delstaten New York återställa elförsörjningen, röja vägar och söka efter nödställda.

Över en meter snö har fallit och mer är att vänta.

Efter det kraftiga snöfallet i helgen som begravt staden Buffalo, USA, med omnejd i meterhöga snödrivor pågår ett intensivt arbete med att ploga vägar, reparera elledningar och leta efter nödställda invånare, rapporterar CNN.

Räddningsarbetare jobbar med att gräva fram hundratals bilar ur snömassorna. Många av dem övergavs av sina ägare när de fastnade på vägarna. Flera människor har också frusit ihjäl i sina bilar.

En 22-årig kvinna som fastnade i snöstormen i fredags sms:ade sin familj att hon ringt räddningstjänsten i timmar utan att komma fram. I hennes sista sms vid midnatt uppgav hon att hon skulle försöka få lite sömn. Dagen efter, på julafton, hittades hon död i sin bil, skriver New York Times.

Hundratals nödsamtal

Vissa vägar kunde öppnas på tisdagen, men körförbud råder i centrala Buffalo. Delstats- och militärpolis har skickats till området för att se till att förbudet upprätthålls.

– Allt för många människor ignorerar förbudet, säger Mark Poloncarz, fullmäktiges ordförande i Erie County där Buffalo är huvudort med 275 000 invånare.

När fler vägar blir tillgängliga planerar polisen att prioritera att söka efter nödställda invånare.

Över en meter snö har fallit i Buffalo och mer är att vänta.
Över en meter snö har fallit i Buffalo och mer är att vänta.

– Jag har en dålig känsla kring det här. Jag tror att dödssiffrorna kommer att stiga. När man har 420 nödsamtal som man inte kunnat klara av vrider det sig i magen, säger John Garcia, polischef i Erie County.

På tisdagen var omkring 4 500 hushåll i Buffalo fortfarande utan ström. Många av dem har varit utan el sedan i fredags, vilket gjort att de inte heller haft någon värme i sina hem.

Livsmedelsbutiker i den västra delen av delstaten New York började öppna igen på tisdagen. Myndigheterna har också förberett tusentals matpaket som väntar på att distribueras, men som försenas av de igensnöade vägarna.

Mer snö att vänta

Totalt har över 1,2 meter snö fallit sedan i fredags i Erie County, enligt USA:s vädermyndighet NWS. Ytterligare några centimeter väntades på tisdagen.

– Den största påverkan är hur det kommer att förhindra uppröjningen efter det tidigare snöfallet, säger meteorologen Bob Oravec till nyhetsbyrån AP.

Förutom de minst 28 döda i delstaten New York har minst 24 människor i nio delstater omkommit som en följd av vinterstormen, vilket gör att dödstalet är uppe i 52, uppger CNN. Enligt NBC har över 60 människor omkommit till följd av ovädret.

Snön och kylan har gjort att över 17 000 flygavgångar har ställts in sedan i onsdags, rapporterar CNBC. Ytterligare omkring 3 000 flyg ställdes in på tisdagen, enligt sajten Flightaware.

Av dem hör 2 500 till flygbolaget Southwest Airlines som uppger att stormen skapat en snöbollseffekt som gjort att deras piloter, kabinpersonal och flygplan hamnat på fel ställen. Flygbolaget har fått stark kritik och transportdepartementet uppger att de ska undersöka varför så många flyg ställts in, uppger AP.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN