Detta vet vi om kollapsen på E6

TT

Publicerad 2023-09-23

Stor förödelse efter nattens jordskred vid Stenungsundsmotet.

Ett jordskred har lett till omfattande skador vid E6 i höjd med Stenungsund. Detta vet vi om vad som har hänt.

Skredet startade vid 01.20 natten mot lördagen, enligt information på Stenungsunds kommuns hemsida. Klockan 01.46 kom det första larmet till SOS Alarm.

Skredet har lett till omfattande skador på E6 vid Stenungsundsmotet. Vägen beskrivs vara helt förstörd i båda riktningar och en stor spricka i marken löper tvärs över landskapet, från den ena sidan av vägen till den andra.

Enligt räddningstjänsten Storgöteborg är de hårdast drabbade delarna av skredområdet omkring 150 gånger 100 meter. Totalt har skredet berört ett område om cirka 700 gånger 200 meter.

Ett tiotal bilar ska ha kört över den raserade kanten och fastnat. Tre personer har förts till sjukhus med lindriga skador. De var fortfarande kvar på sjukhuset på lördagskvällen och tillståndet beskrevs då som stabilt.

Inga personer saknas och efter det att polis och räddningstjänst har sökt igenom området med bland annat hundar är bedömningen att inga ytterligare människor finns i rasmassorna.

På plats i området fanns ett tiotal lastbilschaufförer som parkerat sina lastbilar där under natten. De beskriver en chockartad situation där de vaknade av höga ljud och såg marken flytta sig.

Inom det värst drabbade området ligger en Preem-mack, en Burger King-restaurang, en biltvätt samt ett Byggmax-varuhus. Bilder från platsen visar hur delar av taket till Burger King har rasat in.

Intill ligger även en byggarbetsplats där det tidigare har genomförts sprängningar. Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse för att undersöka kopplingar till skredet.

Enligt experter finns mycket kvicklera i området. Lera som kan komma i rörelse vid bland annat regn eller vibrationer. Kvicklera finns i stora delar av Västsverige.

Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från området eftersom man ännu inte vet om det finns risk för flera skred. Stora avspärrningar har upprättats och trafiken leds om via väg 650.

Trafikverket bedömer att det kommer att ta ”många månader” att återställa vägbanan. Myndighetens mål är att leda om tung trafik via E45 för att inte belasta det mindre vägnätet.

Följ ämnen i artikeln