Biden snubblande nära kampanjbesked

TT-AFP

Publicerad 2023-04-15

USA:s president Joe Biden håller tal vid Muredachs katedral i irländska Ballina på fredagen.

Efter fyra dagar i Irland och Nordirland avslutade USA:s president Joe Biden utlandsbesöket med amerikansk inrikespolitik. Åter igen är han nära att bekräfta om det blir ytterligare en presidentkampanj.

– Jag har redan gjort övervägandet. Vi kommer relativt snart att meddela det beslutet. Men resan hit har bara stärkt min känsla av optimism över vad som kan göras, sade han inför avfärden från Irland.

Men få tvivlar nog på vad Bidens beslut är. Innan han lämnade Irland sade han:

– Jag har redan sagt att min plan är att kandidera igen.

Överraskande möte

Biden har tillbringat fyra dagar på den irländska ön. Presidenten har bland annat hunnit med att fira 25-årsdagen av långfredagsavtalet, träffat ledare både i Belfast och Dublin och av en slump fått ett känslofyllt möte med en präst.

Vid ett besök vid den katolska pilgrimshelgedomen i Knock upptäckte arrangörerna i sista minuten att en av deras präster hade en speciell koppling till familjen Biden. Fader Frank O'Grady, som i flera år tjänstgjorde som präst i den amerikanska armén, visade sig vara den som hade administrerat de sista riterna till Bidens son Beau Biden innan denne avled i cancer 2015.

O'Grady fanns inte på den officiella gästlistan men fick skyndsamt säkerhetsgodkännande och presidenten, tillsammans med sonen Hunter Biden och systern Valerie Biden Owens, kunde träffa prästen.

– Han grät, det påverkade honom verkligen och sedan bad vi en bön, säger kyrkoherden i Knock, Richard Gibbons, om mötet till BBC.

Så vackert

Biden besökte även den lilla staden Ballina i nordvästra Irland varifrån hans anfäder en gång utvandrade till USA.

Inför presidentens hemfärd hade omkring 27 000 människor, det vill säga mer än dubbla Ballinas befolkning, samlats vid Muredachs katedral för att ta del av ”the Joe show”.

– Jag förstår inte ens varför mina förfäder lämnade detta, sade Biden till folkmassan.

– Det är så vackert.