SEB finansierar omstritt tyskt kolbolag – med fem miljarder

I helgen demonstrerade Greta Thunberg tillsammans med tusentals aktivister mot fossilbolaget RWE:s nya kolbrytning.

Nu står det klart att banken SEB är en av det omstridda bolagets största finansiärer – och har gett fem miljarder kronor i lån.

– Att SEB väljer att fortsätta stödja RWE är riktigt illa, säger Jakob König, sakkunnig på Fair Finance Guide.

På lördagen drabbade demonstranter samman med kravallpoliser i den avspärrade tyska byn Lützerath, där tyska kolbolaget RWE vill utvidga sin brytning av brunkol.

Dramatiska scener utspelade sig när ordningsmakten med hjälp av vattenkanoner skulle skingra demonstranterna. Mitt i kaoset befann sig den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som fördes bort av polis.

– Så länge kolet är kvar i marken är kampen inte över. Vi har inga planer på att ge upp, sa hon, enligt Der Spiegel.

”Riktig värsting”

Under senare år har fossilbolag fått allt svårare att hitta finansiering. Svenska Handelsbanken har inte gett något nytt lån till fossilbolag de senaste två åren. SEB försäkrar på sin hemsida att man är en del av lösningen i klimatfrågan, men fortsätter trots det att erbjuda pengar.

Enligt uppgifter från Fair Finance Guide, som drivs av Sveriges Konsumenter, är SEB en av RWE:s huvudbanker. Sammanlagt har man stöttat bolaget med fem miljarder kronor i lån och annan finansiering bara de senaste två åren.

– Det här undergräver de globala klimatmålen och bryter mot Parisavtalet. Att SEB väljer att fortsätta stödja RWE, som är en riktig värsting när det gäller utsläpp, är riktigt illa, säger Jakob König, sakkunnig på Fair Finance Guide.

Greta Thunberg under demonstrationen i byn Lützerath.
Greta Thunberg under demonstrationen i byn Lützerath.
Tusentals demonstranter samlades under helgen.
Tusentals demonstranter samlades under helgen.
Kravallpoliser i tyska Lützerath.
Kravallpoliser i tyska Lützerath.

Tyskt undantag

RWE är Europas största enskilda utsläppare av växthusgaser. Enligt databasen Global Coal Exit List står kol för en tredjedel av RWE:s kraftproduktion.

SEB:s egen policy utesluter egentligen lån till bolag med än 15 procents kolverksamhet, men för Tyskland har ett särskilt undantag skrivits in.

Så sent som i april beviljades det senaste miljardlånet. Pengarna kan nu bland annat användas till den nya kolbrytningen.

Att Europa befinner sig i energikris menar Jakob König inte kan vara en ursäkt för att satsa på mer kolkraft.

– Om man som bank vill vara en del av lösningen på klimatkrisen ska man stödja hållbara satsningar som sol och vind. Inte kolbolag som expanderar sin utvinning.

”Positiv påverkan”

Enligt Jakob König är SEB ensam bland de svenska storbankerna att stödja RWE. I en granskning i höstas visade sig SEB också satsa mest pengar av de svenska bankerna i bolag som utvinner olja i Arktis.

SEB har valt att svara på Aftonbladets frågor i en skriftlig kommentar. Där uppges att man på grund av banksekretess inte kan kommentera enskilda kundrelationer, men att det stämmer att man lånar ut pengar till tyska energibolag med kol i mixen. Banken poängterar att dessa bolag, sida vid sida vid kolkraften, satsar stort på förnybar energi.

”Vi stödjer dem i denna nödvändiga omställning, genom att till exempel finansiera investeringar i förnybar energi. Det är genom att hjälpa de kunder som har de största klimatavtrycken att ställa om som vi kan uppnå störst positiv påverkan.”

Fotnot: Läs SEB:s kommentar i sin helhet nedan.

Publisert:

LÄS VIDARE