Stopp på Malmbanan skapar strul i jultrafiken

TT

Publicerad 2023-12-18

Enligt en mycket preliminär prognos från Trafikverket kan trafiken på Malmbanan mellan Kiruna och Narvik återupptas tidigast i januari. Arkivbild.

Det är totalstopp på Malmbanan mellan Kiruna och Narvik efter söndagskvällens tågurspårning, vilket inte bara ställer till det för malmtransporterna på sträckan utan också persontrafiken lagom till jul.

Tor Kangas, operativ chef på Vy som trafikerar sträckan med persontåg, uppger för P4 Norrbotten att det är “några hundra resenärer som berörs”, framför allt de som ska resa längre än till Kiruna.

– De kommer att bussas på sträckan Kiruna–Narvik, säger han.

Även resenärer som reser från Boden och norrut kan i vissa fall påverkas genom att de får resa i en annan komfortklass än planerat.

Det var på vid 17.30-tiden på söndagen som ett av gruvkoncernen LKAB:s malmtåg spårade ur vid Vassijaure, nära gränsen mot Norge. Ingen person kom till skada i samband med urspårningen, men den orsakade stora skador på infrastrukturen.

Trafikverket har lämnat över ärendet till Statens haverikommission som ska utreda olyckan, och en mycket preliminär prognos är att trafiken på sträckan kan återupptas tidigast i början av januari.

Följ ämnen i artikeln