Kristersson: EU-enighet närmast på liv och död

Wiktor Nummelin/TT

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-02-08

Statsminister Uf Kristersson. Arkivbild

Tunga frågor ska diskuteras vid ett EU-toppmöte i Bryssel. Statsminister Ulf Kristersson (M) ser allvarligt på läget.

– Sällan har nog enighet i EU varit så avgörande, närmast på liv och död avgörande, säger Kristersson.

Statsministern lägger fram regeringens linje inför toppmötet under ett sammanträde i EU-nämnden i riksdagen.

På det extrainsatta toppmötet i Bryssel ska EU:s ledare diskutera frågor som Rysslands krig i Ukraina, den ekonomiska situationen och USA:s stora stödpaket för grön omställning och migration.

– Jag tror det finns förutsättningar för att nå resultat i flera av de viktiga frågorna under våren, säger Kristersson.

– Sällan har nog enighet i EU varit så avgörande, närmast på liv och död avgörande, som det är just nu. Det är mycket som står på spel, fortsätter han.

Ryska tillgångar

Sverige undersöker i egenskap av ordförandeland i EU:s ministerråd nu möjligheterna att använda frysta ryska tillgångar för att bygga upp det krigshärjade Ukraina.

– Vi använder nu ordföranderollen för att nå en rättsligt och politiskt hållbar lösning för att också använda frysta ryska tillgångar för Ukrainas återuppbyggnad, säger statsministern.

Ukrainas, Moldaviens och Georgiens närmanden till EU är också viktiga att de fortskrider, framhåller han.

– Det Kreml fruktar mest är fria, demokratiska och framgångsrika grannländer. Det ska vi medverka till.

Ulf Kristersson varnar för att USA:s stödpaket Ira kan leda till en kapplöpning. Det är i grunden bra att USA kommit tillbaka i det globala klimatarbetet men delar av stödpaketet är dåliga, enligt statsministern.

– Det finns delar av Ira som är problematiska och som kan leda till att europeiska företag får en sämre global marknadsposition jämfört med amerikanska.

– EU:s strikta regelverk mot statsstöd har varit till stor nytta. Det har stärkt Europas konkurrenskraft.

Statsstöd måste vara väl riktade och kan ge mervärde i vissa fall, men det är viktigt att undvika att EU:s inre marknad snedvrids av en ”allt generösare statsstödsregim”. Regeringen säger nej till en ny EU-fond för upplåning som svar på Ira, enligt Kristersson. EU-kommissionen planerar att lägga ett sådant förslag.

– Sverige kommer inte att stödja ytterligare stöd mot gemensam upplåning. Det är vår bild att det finns många andra länder som delar denna uppfattning.

Det finns redan mycket pengar i EU-fonder som går att använda, framhåller Ulf Kristersson.

Zelenskyj kommer

EU-ledarna kommer också att diskutera migration efter att länder som Nederländerna, Belgien och Österrike har sett ett kraftigt ökat antal asylsökanden den senaste tiden.

Därutöver kommer jordbävningen i Turkiet och Syrien också att finnas på dagordningen.

Största intresset lär samtidigt riktas mot besöket av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som vid en presskonferens i London på onsdagskvällen bekräftade att han kommer att ”träffa EU-ledare ” under torsdagen.

Redan i måndags rapporterade bland andra tidningen Financial Times om att den ukrainska presidenten väntades. Men när läckorna om besöket blev för många tvingades de ansvariga dra i handbromsen. Sedan dess har det officiellt bara hetat att Zelenskyj har en stående inbjudan att delta i ett EU-toppmöte.

S-ledaren Magdalena Andersson, som kommer att delta i ett förmöte i Bryssel med andra socialdemokratiska partiledare inför toppmötet, vill att regeringen håller i för en stram migrationspolitik.

– Min första prioritet är att vi i Sverige ska kunna behålla en stram migrationspolitik, säger Andersson.

– Det är helt avgörande för att vi ska kunna bekämpa segregationen och arbeta hårt med att människor som är i Sverige och har rätt att vara här ska kunna vara en del av samhället, säger hon.