Margot Wallström

Löfven upprörd över twitterkampanj mot Wallström: Allvarligt

Av: 

John Granlund

Olof Svensson

NYHETER

TEHERAN/STOCKHOLM. Margot Wallström har utsatts för en rysk twitterattack där falska uttalanden sprids.

Statsminister Stefan Löfven reagerar starkt på uppgiften – och säger att det är ett bevis på att skyddet mot desinformation på nätet måste utökas.

– Det är allvarligt, det är ett ingrepp i vår demokrati, säger Löfven.

Aftonbladet kunde i går rapportera om att falska uttalanden från Margot Wallström har spridits från ryska Twitter-konton inför hennes möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Det falska uttalandet sägs komma från en frågestund vid Lunds universitet och lyder ”Vardag i den civiliserade världen: Sveriges utrikesminister föreslår kastrering av alla vita män”.

”Är allvarligt”

Efter att det falska uttalandet fått spridning slog Sveriges ambassad i Moskva larm till UD i Stockholm om vad man beskriver som en "kampanj" mot Margot Wallström.

Stefan Löfven, som befinner sig i Teheran för möte med lrans president, ser allvarligt på saken.

– Det är allvarligt, allt sådant är ett ingrepp i vår demokrati, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Han är inte insatt i den specifika händelsen men säger att Sverige har drabbats av liknande attacker tidigare.

– Det är därför vi har lagt in sådana frågor i vår nationella säkerhetsstrategi. Vi behöver både kunskap om detta, hur vi kan förebygga det och vi behöver höja vår förmåga att avvärja sådant. Det är en oerhört viktig fråga för oss och det är därför den finns med i säkerhetsstrategin, säger Löfven.

”Var vedervärdigt”

Det falska uttalandet spreds ursprungligen från ett ryskt Twitter-konto med närmare 30 000 följare och har i nuläget retweetats över 140 gånger. Och enligt Sveriges Radio sprids de falska uttalandena från utrikesministern också bland användare på Vkontakte, som är en rysk motsvarighet till Facebook.

Den 21 februari träffar Margot Wallström Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva. Besöket är det första mötet mellan de två utrikesministrarna sedan december 2014 som då möttes under en OSSE-konferens i schweiziska Basel. Mötet ska enligt DN ha varit ett misslyckande - och bidragit till de frostiga relationerna mellan Ryssland och Sverige.

– Mötet och det ryska agerandet var vedervärdigt, säger en källa med insyn i de rysk-svenska relationerna, till tidningen.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Margot Wallström

LÄS VIDARE

Margot Wallström utsatt för rysk Twitter-kampanj

ÄMNEN I ARTIKELN

Margot Wallström

Stefan Löfven

Utrikesdepartementet

Ryssland

Twitter