Karlstad

Stockholmsrestaurang tvingar Kadirs pizzeria att byta ut sitt namn

Av: 

Dennis Jörnmark Callstam

Kadirs restaurang har fått byta namn.
Kadirs restaurang har fått byta namn.

NYHETER

Sedan flera år tillbaka driver Kadir Kaya pizzeria Ciao Ciao – men nu är skylten nedplockad. Anledningen? En restaurang i Stockholm har öppnat med samma namn, skriver Värmlands Folkblad.

– Vi får hoppas att folk förstår att det fortfarande är samma restaurang i varje fall, säger Kadir till Aftonbladet.

I slutet av förra veckan tog Kadir Kaya ned skylten med texten ”Ciao Ciao” från pizzeriafasaden på industriområdet på Våxnäs i Karlstad. Han hade fått brev från juridiska ombud till en restaurang på Östermalm i Stockholm, som registrerat namnet.

Trots att det är relativt vanligt att pizzerior delar namn – bland klassikerna kan namn som Napoli och Rimini nämnas – är det sällan som någon kräver att få vara ensam om sitt namn. Men restaurang Ciao Ciao i Stockholm har gjort just detta – och Kadir orkar inte ta striden.

– Det spelar ingen roll vad vi gör. Men det blir problem för när vi byter namn måste vi bli godkända av Bolagsverket, Patent- och registreringsverket och få det att fungera som domännamn, säger Kadir.

Kunderna förstår

Ännu har pizzerian på Våxnäs inte bytt namn. Verksamheten heter numera inte Ciao Ciao – men har inget annat namn heller, säger Kadir.

Kunder har fått lämna in nya namnförslag i en låda. På så vis kommer de trogna besökarna få vara med och påverka vad restaurangen heter i framtiden.

– Vi har fått en massa förslag, så vi väntar lite för att kolla genom alla om ett tag, säger Kadir.

Han vittnar om att det som inträffat har mötts av stor förståelse från kundernas sida.

– De förstår i varje fall, och vi förstår också. Det går inte att reagera så mycket på, vi måste byta oavsett vad.

Drabbar flera

Värmlands Folkblad rapporterar att ytterligare en pizzeria i Värmland, närmare bestämt på Långgatan i Sunne, har drabbats av ett påtvingat namnbyte efter att Östermalmsrestaurangen registrerat namnet.

Kadir Kaya vittnar om att restaurangen tidigare utsatts för påtryckningar från stockholmarna, men då kommit undan eftersom det tidigare registrerade namnet var ”Ciao Ciao Due”. Men nu har de bytt till den kortare versionen, varför Sunne- och Karlstads-restaurangerna måste plocka ned sina skyltar.

Det innebär förstås extrakostnader. Skyltar och menyer ska göras om.

– Vi måste registrera nästa namn, för att inte riskera att hamna i samma situation i framtiden, säger Kadir.

Såväl Värmlands Folkblad som Aftonbladet har sökt företrädare för restaurangen i Stockholm utan resultat. Kadir vill understyrka att han inte är arg på pizzeriaägarna i Stockholm.

– De gör också affärer, säger han.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Karlstad

Pizzarecept

Patent- och registreringsverket

Sunne