Tidigare riksåklagare gripen i Mexiko

Av:  TT-AP-AFP

Anhöriga till de försvunna studenterna vid en presskonferens 2015. Arkivbild.
Anhöriga till de försvunna studenterna vid en presskonferens 2015. Arkivbild.

Jesús Murillo, tidigare riksåklagare i Mexiko, har gripits anklagad för att ha misskött en utredning om 43 studenter som försvann 2014.

Han är den hittills högst uppsatta person att gripas med koppling till fallet.

Murillo anses ligga bakom den förklaring av händelseförloppet som lades fram av den tidigare presidentens Enrique Peña Nietos regering 2015.

Nuvarande riksåklagaren Alejandro Gertz Manero sade 2020 att Murillo varit delaktig i att ”orkestrera ett massivt medietrick” och för att leda en mörkläggning av fallet.

Armén delvis ansvarig

Dagen före gripandet sade den kommission som tillsatts för att fastställa vad som hänt att armén delvis är ansvarig för händelserna. Man uppger att en soldat hade infiltrerat studentgruppen och att armén inte stoppade bortförandena även om man visste vad som hände.

Åklagare meddelar att man har begärt att ytterligare 83 personer med koppling till försvinnandet ska gripas – det handlar om soldater, lokala tjänstemän, poliser och gängmedlemmar.

De 43 lärarstudenterna försvann i september 2014. Det har tidigare hävdats att korrumperade lokala poliser lämnade över studenterna till ett kriminellt gäng. De misstänks sedan ha dödats – eventuellt för att de blandades ihop med knarksmugglare – och kropparna brändes innan kvarlevorna dumpades i en flod.

Men utredningen har omgärdats av en rad frågetecken. Studenternas kroppar har inte hittats, även om man har funnit rester av brända skelettdelar som kopplas till tre av de försvunna.

Sanningskommission

Fallet utvecklades till en av de värsta kriserna för den förra presidenten Enrique Peña Nietos regering. Hans efterträdare Andrés Manuel López Obrador tillsatte i slutet av 2018 en sanningskommission för att granska hur ärendet har hanterats.

Partiet PRI, som både Peña Nieto och Murillo tillhör, skriver på Twitter att gripandet av Murillo ”mer är en fråga om politik än om rättvisa” och att ”denna åtgärd inte hjälper offrens familjer att få svar”.

Publisert: