Våldtäktsman var för ung – får 840 000 kronor av JK

En man i Malmö våldtog två kvinnor under tortyrliknande förhållanden och dömdes till fängelse.

Men mannen visade sig vara yngre än vad rätten först trodde och var därför frihetsberövad för länge.

Justitiekanslern beviljar nu mannen 840 000 kronor i skadestånd.

En ung man dömdes i oktober 2017 för människorov, två fall av grov våldtäkt och försök till utpressning till fängelse i tre år och tre månader.

Detta efter han, tillsammans med sin äldre bror, kidnappat och våldtagit två kvinnor i Malmö under tortyrliknande förhållanden.

Ett av fallen uppmärksammades särskilt eftersom kvinnan fritogs från ett källarutrymme i en massiv polisinsats först efter ett dygn.

Polis på plats där kvinna hölls fången av den dömde mannen 2017.
Polis på plats där kvinna hölls fången av den dömde mannen 2017.

Hovrätten förlängde därefter fängelsestraffet till fyra år och sex månader. Domstolen beslutade även att mannen skulle utvisas från Sverige.

Både tingsrätten och hovrätten gjorde bedömningen att mannen vid tidpunkten för brotten var 18 år eller äldre.

Åldern skrevs upp

Mannen ansökte då om resning till Högsta Domstolen – som beviljades. Efter nya undersökningar av Rättsmedicinalverket och genomgångar av mannens identitetshandlingar visades det sig att mannen i själva verket var 15 respektive 16 år när våldtäkterna skedde.

Fallet hamnade återigen på hovrättens bord och mannen dömdes till slut till två års fängelse, vilket betyder att han skulle blivit villkorligt frigiven efter 16 månader.

Mannen hade då suttit frihetsberövad i drygt två år och åtta månader – 14 månader längre än vad den nya domen föreskrev.

Polisen säkrar spår i området efter att en kvinna blivit kidnappad och våldtagen av mannen 2017.
Polisen säkrar spår i området efter att en kvinna blivit kidnappad och våldtagen av mannen 2017.

Det är för denna överskjutande strafftid som Justitiekanslern nu beviljar 840 000 kronor i skadestånd till mannen. Det är en lägre ersättning än vad som är praxis när det gäller minderåriga brottsförövare, går att läsa i JK:s beslut.

”Vid bestämmandet av beloppet har beaktats att frihetsberövandet och domen avsett särskilt allvarlig brottslighet” står det i beslutet.

Kristersson: “Riktigt, riktigt arg”

Moderatledaren Ulf Kristersson reagerar starkt och skriver på Facebook:

“Detta gör mig riktigt, riktigt arg. Så här kan det orimligen tillåtas gå till. Det är så fullständigt absurt, och så respektlöst mot mannens offer.”

Han påminner om att Moderaterna bland annat vill skärpa straffen även för minderåriga som begår grova brott.

Försvarsadvokaten Viktor Banke skriver i ett mejl till Aftonbladet att ersättning för ett felaktigt ingripande i sig inte är kontroversiellt.

”Det förekommer dock att JK sätter ned eller till och med förvägrar ersättning om någon genom sitt eget vållande försatt sig i den situation som leder till det felaktiga frihetsberövandet. Det vore intressant att se om man tagit ställning till den frågan här”, skriver Banke.

Publisert:

LÄS VIDARE