Miljöpartiet

MP:s krav för nya budgeten: Låna miljarder till klimatsatsningar

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Statsminister Stefan Löfven har tidigare sagt att han avgår om han inte får igenom budgeten.

Men för att släppa igenom budgeten ställer Miljöpartiet nu ett krav på att staten lånar till miljardinvesteringar i gröna innovationer.

– Om vi väntar och sitter stilla kommer det leda till mänskligt lidande, säger Karolina Skog, tidigare miljöminister och nu riksdagsledamot, till Aftonbladet.

För att släppa igenom regeringens nya budget kräver nu Miljöpartiet att staten ska låna till miljardinvesteringar i gröna innovationer.

– Vi har lånat pengar under hela pandemin. Det var alla helt överens om att göra. Nu börjar vi se krisens slut där och står inför nästa kris, klimatkrisen. Vi behöver se den med samma ögon som vi gjort med pandemin, säger Karolina Skog, tidigare miljöminister och nu riksdagsledamot.

Miljöpartiet anser att det måste gå att rucka på det finanspolitiska ramverket och underbalansera överskottsmålet.

– Sverige är unikt med sin låga statsskuld och förtroende från näringsliv som vill vara med i en fossilfri ekonomi. Det är nästan gratis att låna, problemet är snarare den norm att inte låna som gjort oss överförsiktiga. Vi stöttar det finansiella ramverket men det måste gå att tänja på i kris, menar Skog.

Miljöpartiet har ingen siffra på exakt hur mycket pengar som ska lånas, men Karolina Skog säger att det rör sig om ”många, många miljarder”.

Karolina Skog (MP), tidigare miljöminister och nu riksdagsledamot.

Vad innebär det här kravet i praktiken?

– Vi ser att Sverige har starka offentliga finanser och pengar ska inte stå i vägen för att göra vad som krävs. Vi behöver en nationell färdplan för industrins omställning med ett grönt kompetenslyft med bland annat 20 000 utbildningsplatser årligen. Vi vill ha ett stort investeringsprogram där vi tillsammans med industrin hittar lösningar för att skala upp. Sverige är bra på innovationer och några av de kommer att bli framtidens kullager. Det blir Sveriges bidrag till den globala klimatomställningen.

Vad vill du säga till de som är kritiska och anser att Sverige redan gör mycket för klimatmålen, varför ska vi låna mer och övertrassera budgeten?

– För att vänta skulle stå oss väldigt dyrt. Då väntar extremväder med översvämningar och bränder. Titta på Tyskland och på Kanada som ligger på våra breddgrader. Om vi väntar och sitter stilla kommer det leda till mänskligt lidande. Detta är det mest ansvarsfulla vi kan göra.

Översvämningarna i Tyskland, Ahrweiler.

Hur ser du på en eventuell inflation om vi lånar för mycket pengar av oss själva?

– Det är en liten risk för inflation kortsiktigt. Vi ser att vi lägger fram en expansiv budget för kommande året och att vi samtidigt tidigarelägger den planerade översynen av det finanspolitiska ramverket i ordnade former. Vi måste se över vilka investeringar som behövs för klimatet och välfärden, samtidigt som vi måste väga in inflation och överhettning.

Det är ett ganska tufft krav ni ställer, vad händer om inte Socialdemokraterna går med på det?

– Ja, det är ett tufft krav som vi menar är viktigt att ha. Det är de förutsättningar som vi ser framför oss för att få ihop en budget.

Är det ett krav som kan likställas med ett ultimatum?

– Vi presenterar inte ultimatum via media, det går inte att jämföra med Vänsterpartiets krav. Vi har ett kontinuerligt arbete med Socialdemokraterna, de vet om vad vi vill.

Vad säger den andra politiska sidan om ert krav?

– De har huvudet djupt nedkörda i sanden. Vi ser inga tecken på att fakta ändrar det tyvärr. Vi hoppas att få stöd från V och C att de är med på banan och ser behovet och nyttan.

Statsminister Stefan Löfven har tidigare sagt att han kommer att avgå om han inte får igenom budgeten i höst.

DAILY Så blir politikhösten

Aftonbladet Daily med Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöpartiet

Karolina Skog

Socialdemokraterna

Klimatpolitik

Överskottsmålet

Stefan Löfven