Muminmuggen sålde slut på nolltid

Den nya muminmuggen sålde slut online på två minuter.

Besvikna samlare rasar i Facebookgrupper.

Samtidigt ligger redan hundratals muggar ute på andrahandsmarknaden: För sex gånger ordinarie pris.

Men några samlare lyckades knipa en eftertraktad mugg när Iittala slog upp dörrarna till sin butik i Stockholm.

– Mumin är mitt liv, jag har ungefär 300 muggar nu, säger Yvonne Levinovitz.

Författaren och skaparen bakom Muminvärlden, Tove Jansson, fyller 107 år. I hennes ära firades under måndagen Mumindagen och i samband med den släpptes en ny muminmugg strax efter midnatt under natten till tisdagen.

Den sålde slut – på nolltid.

–Jag försökte få en i natt men det var kaos, säger Maria-Helena Karlqvist.

I Facebookgrupper dedikerade till Tove Janssons Muminvärld är folk från hela världen upprörda över att de inte lyckats klicka hem en mugg. Ilskan riktar sig främst mot de som köpt flera muggar och sedan säljer för fem gånger pengarna på andrahandsmarknaden.

Scrollar man sajter som Blocket, Tradera eller eBay bara några timmar efter släppet så kan man klicka hem en mugg för mellan 1 000 och 2 000 kronor.

Ordinarie pris? 329 kronor.

Anna-Lena Andersson reste 80 mil för att köpa den eftertraktade muggen.
Anna-Lena Andersson reste 80 mil för att köpa den eftertraktade muggen.

Ringlande köer

Men för de morgonpigga fanns det fortfarande möjlighet att knipa en av de sällsynta muggarna. När Iittala öppnade sin butik på Stureplan under måndagsmorgonen ringlade sig kön lång.

I entrén stod säkerhetsvakter och släppte in några entusiastiska samlare åt gången och såg till att varje person max köpte sex muggar.

– Tove Jansson var något alldeles speciellt och muggen är jättefin, den var värd att stå i kö för, säger Yvonne Levinovitz som totalt stod i kö sex gånger för att kunna köpa 36 muggar att ge till barn och barnbarn.

Yvonne Levinovitz har rest till Stockholm från Nykvarn för att få tag på den nya muggen. Men i kön finns de som rest ännu längre.

– Vi har rest 80 mil, de här muggarna är så fantastiskt fina och värdefulla, säger Anna-Lena Andersson och Greger Lundström som också ska passa på att semestra medan de är i huvudstaden.

Yvonne Levinovitz stod i kö totalt sex gånger för att kunna köpa 36 muggar att ge till barn och barnbarn.
Yvonne Levinovitz stod i kö totalt sex gånger för att kunna köpa 36 muggar att ge till barn och barnbarn.
Den limiterade muggen sålde slut på nolltid.
Den limiterade muggen sålde slut på nolltid.

Nya muggen

Den nya muggen porträtterar vårens första dag. På muggen syns Mumintrollet och Muminmamman som sitter och väntar på att Snusmumriken ska återvända. Alla i kön är rörande överens om att årets upplaga är en särskilt fin mugg.

– Det är väldigt speciellt och roligt att vara här och se alla som blir så glada för de här muggarna, de är ju väldigt fina, säger Peter Schmidt som agerar ombud till sin svärmor men också passat på att köpa några muggar till sig själv.

Samlarobjekt

Muggarna med olika motiv från Mumindalen har länge varit populära samlarobjekt och intresset sträcker sig över såväl generationer som över världen. På många av muggarna, särskilt de äldre, stiger värdet för varje år. Fram till i dag har Arabia gjort Muminmuggar med över 80 olika motiv sedan den första kom 1990.

Publisert: