Vaccinvreden – tusentals demonstrerar i Europa

Vaccinpass och restriktioner har resulterat i en ny våg av protester i Europa.

Våldsamma protester har brutit ut på flera håll.

Svenske Jacob och hans 7-åriga son blev beskjutna med tårgas när de skulle äta lunch i Frankrike.

Jacob Haskoli, 30, var i början av augusti på semester genom Europa med sin 7-åriga son. När de skulle stanna i den franska staden Metz för att äta lunch hamnade de mitt i en sammandrabbning mellan demonstranter och polisen.

– Polisen sköt tårgas mot alla människor, trots att många bara passerade förbi och flera endast var turister, säger Jacob Haskoli.

De hamnade mitt i tumultet av misstag och Jacob och hans son försökte ta sig därifrån samtidigt som de blev beskjutna med tårgas av polisen.

– Jag tänkte bara att jag var tvungen att få ut min son därifrån, det var hemskt att se min son hosta och gråta av tårgasen, säger Jacob Haskoli.

Jacob berättar att demonstranterna var vänliga och hjälpsamma, de försökte sparka bort tårgasen och hjälpte Jacob och hans son att ta sig därifrån till ett närliggande torg där de kunde skölja ögonen med vatten. Där pratade Jacob med en av demonstranterna som berättade att protesterna handlade om landets restriktioner.

– Demonstranten sa att han vill ”ha sin frihet tillbaka”, säger Jacob Haskoli.

Svenske Jacob och hans 7-åriga son blev beskjutna med tårgas när de skulle äta lunch i Frankrike.
Svenske Jacob och hans 7-åriga son blev beskjutna med tårgas när de skulle äta lunch i Frankrike.

Macron: ”De har förlorat förståndet”

Sammandrabbningar likt den Jacob var med om har skett på flera håll i Frankrike. The Washington Post skriver att bland annat tältanläggningar som erbjuder covid-tester har attackerats och förstörts av vaccinmotståndare.

I Frankrike deltog 230 000 personer under lördagen i protester mot de återinförda restriktionerna och kraven på Vaccin-pass. Ett initiativ från regeringens vars syfte är att öka vaccinationstakten. I nuläget har cirka 65 procent av Frankrikes befolkning fått minst en spruta.

– Några tiotusentals personer har förlorat förståndet till den grad att de är kapabla till att påstå att vi lever i en diktatur, sa frankrikes president Emmanuel Macron i onsdags om kritiken kring att regeringen med dessa lagar gått för långt.

I Frankrike deltog 230 000 personer under i protesterna.
I Frankrike deltog 230 000 personer under i protesterna.

Många av demonstranterna är personer som är allmänt kritiska till restriktionerna och de begränsningar i samhället som drabbar de som inte är vaccinerade.

Men bland de som demonstrerar finns också sjukvårdspersonal som motsätter sig kravet på vaccination för att få arbeta inom sjukvården. Samt restauranganställda som är missnöjda med de nya kraven på att gäster måste visa sitt covid-pass för att tillåtas äta på restaurang, skriver The Washington Post.

Försökte storma BBC – hade fel adress

I London försökte en grupp vaccindemonstranter storma BBC:s lokaler under tisdagen. Det stora problemet var att de var på fel adress. Gruppen försökte ta sig in i BBC:s gamla byggnad, som numera huserar ett antal olika företag, men inte BBC.

Hundratals personer drabbade samman med poliser när de försökte storma byggnaden. Många skanderade ”Shame on you”, rapporterar The Guardian.

Protesterna riktades mot BBC, då demonstranterna anser att de uppmuntrar och främjar vaccinering. En polis skadades lindrigt i attacken och inga personer frihetsberövades.

Tusentals demonstrerar mot vaccin i Polen.
Tusentals demonstrerar mot vaccin i Polen.

Antisemitiska vaccindemonstrationer i Polen

På andra platser i Europa har liknande protester blossat upp. Särskilt i länder som har någon typ av covid-pass där de som inte är vaccinerade möter fler restriktioner än de som fått vaccinet. I Polen menar kritiker att vaccinet skapat en segregation av samhället.

Där har tusentals personer demonstrerat mot vaccin och restriktionerna. På gatorna i den polska staden Katowice har man kunnat läsa plakat med texter som ”regeringen dödar”, ”rör inte våra barn” och ”pandemin är falsk”, skriver lokala medier.

Där har många av vaccinprotesterna drivits av nationalistiska och högerextrema grupper. Tidigare i juli spreds videos på sociala medier där demonstranter skanderar att ”judarna ligger bakom pandemin”.

Tysk polis har använt vattenkanoner mot demonstranterna.
Tysk polis har använt vattenkanoner mot demonstranterna.

Högerextrema utnyttjar protesterna i Tyskland

Förra veckan såg Tyskland en ny våg av våldsamma protester på ett dussintal olika platser runt om i landet. Även där sker protesterna i samband med att debatten om covid-passen och vaccinerade personers fördelar i samhället blossat upp.

Drygt 600 personer greps förra veckan vid demonstrationer mot landets pandemiåtgärder och polis använde pepparspray och vattenkanoner mot demonstranterna. Vid en av protesterna blev en journalist misshandlad med slag och sparkar av demonstranterna, rapporterar The Guardian.

Även på sociala medier är tonen aggressiv, där skriver vaccinkritikerna saker som: ”tiden för fredliga demonstrationer är över”.

Det är särskilt den så kallade Querdenker-rörelsen som är drivande i många av demonstrationerna. Det är en grupp som inkluderar pandemi-skeptiker, vaccinmotståndare men även högerextremister.

Enligt experter har rörelsens radikala element många likheter med den som stormade kapitoliumbyggnaden i Washington DC tidigare i år, skriver The Washington Post.

Demonstration mot covid-passen i Italien.
Demonstration mot covid-passen i Italien.

Ilska i Italien och Grekland

I Italien har vaccin-passet rört upp ilska på flera håll. Demonstranter har skanderat ”ner med diktaturen”, som en reaktion på den nya lagen som kräver att besökare på exempelvis restaurang och biografer måste visa passet.

I Grekland samlades runt 4 000 personer i slutet av juli i stora demonstrationer. I Aten kastades brandbomber mot polisen, som svarade med tårgas.

Publisert: