General: Inget behov av Natostyrkor i Sverige

Av:  TT-AP

Flaggor utanför Natohögkvarteret i Bryssel. Arkivbild.
Flaggor utanför Natohögkvarteret i Bryssel. Arkivbild.

Markstyrkor från USA kommer troligtvis inte att skickas till Finland och Sverige bara för att länderna går med i försvarsalliansen Nato. Den säger den amerikanske armégeneralen Christopher Cavoli.

Däremot bedömer han att antalet övningar i regionen kommer att öka.

Cavoli, befälhavare för USA:s armé i Europa och Afrika, tar i juli över som Natos högste befälhavare i Europa. Han svarade på torsdagen på frågor i USA:s senat med anledning av utnämningen.

Cavoli säger att det ökade militära fokuset fortsatt kommer att ligga på Östeuropa – där medlemsländerna är mer oroliga för potentiell rysk aggression och eventuell spridning av Ukrainakriget.

– Natostyrkornas tyngdpunkt har flyttats österut, säger Cavoli i USA:s senat.

– Beroende på hur konflikten utvecklas kan vi behöva fortsätta med det ett tag.

Cavoli tillfrågades om den amerikanska militära närvaron i Europa, som har vuxit från färre än 80 000 man till cirka 102 000 sedan Rysslands upptrappning som ledde fram till invasionen.

Han säger att ökningen inte har några kopplingar till Finlands och Sveriges Natoansökningar. Cavoli noterar att USA redan har starka militära band med båda länderna, och att det i framtiden sannolikt kommer att bli fler gemensamma övningar och andra engagemang.

Publisert: