Tusentals elever krävde strängare vapenlagar

Av:  Emma Gyllestad/TT

19 barn och två vuxna dödades i skolskjutningen i Uvalde, Texas.
19 barn och två vuxna dödades i skolskjutningen i Uvalde, Texas.

Tusentals elever på skolor runt om i USA lämnade under torsdagen sina klassrum i protest med krav om striktare vapenlagar, rapporterar NBC News.

– Det är omöjligt att säga exakt hur många elever som deltog, men vi vet att vi hade över 200 evenemang där hundratals studenter deltog, säger Sarah Harris från organisationen Everytown for gun safety.

– Jag tycker att det är något så förödande med att 10-åringar dödas och elever över hela landet inser att detta kunde ha varit vem som helst av oss, säger 17-åriga Maddie Ahmadi, från Essex High School i delstaten Vermont.

Roan Thibault, också 17 år, från en skola utanför Los Angeles, berättar att han gick i mellanstadiet när han för första gången var med och protesterade för striktare vapenkontroll.

– Det är synd att politikerna inte har lyssnat på oss. För två år sedan hotades min skola. Det visade sig inte vara något, men för många av oss var det mest skrämmande ögonblicket i våra liv, säger han.

”Förlorade vänner”

I delstaten Michigan ägde en av torsdagens största protester rum på Oxford High School, sju mil norr om Detroit. På den skolan dödades fyra elever och sju personer skadades i november då en 15-årig elev använde ett vapen som hans föräldrar uppges har köpt till honom.

– Vi gick igenom samma sak. Jag förlorade många vänner, säger 16-årige Andrew Sholtz till The Detroit News.

Vanligaste dödsorsaken

Den rikstäckande protesten arrangerades med anledning av skolskjutningen i Uvalde i Texas tidigare i veckan då 19 barn och två vuxna sköts ihjäl av en 18-åring. Bakom protesterna står organisationen Student demand action, en del av lobbyorganisationen Everytown for gun safety.

”Än en gång har vapenvåld tvingat sig in på våra skolor ... Vi behöver mer än tankar och böner. Vi kräver åtgärder från våra politiker nu”, skriver gruppen på sin hemsida. Organisationen påpekar att vapenvåld är den vanligaste dödsorsaken för amerikanska barn och tonåringar.

Publisert: