Det här vet vi om misstänkte skolskytten i USA

Av:  Anna Hansson/TT

Polis står utanför Robb Elementary School efter masskjutningen som tog minst 21 liv.
Polis står utanför Robb Elementary School efter masskjutningen som tog minst 21 liv.

Skolskjutningen i Uvalde, Texas, är den näst dödligaste någonsin i USA. En 18-årig man misstänks ha skjutit ihjäl minst 19 barn och två lärare.

Det här vet vi om den misstänkte skytten.

Artonårige Salvador Ramos har pekats ut som gärningsman bakom den blodiga dödsskjutningen på Robb Elementary School, där elever i årskurs 2–4 går i skolan, i småstaden Uvalde i Texas.

Ramos var själv från Uvalde, en stad med runt 16 000 invånare knappt 14 mil väster om San Antonio, och amerikansk medborgare, enligt delstatens guvernör Greg Abbott. Enligt Abbot har inte Ramos någon känd brottshistorik och han har heller inte haft några problem med mental hälsa.

Minst 19 barn och två lärare dödades i attacken. Ramos, som barrikaderat sig i ett klassrum sköts till döds av polis under insatsen, enligt Texas myndigheter.

Konfronterades av polis

Skjutningen i Texas är den dödligaste som registrerats i USA sedan 20 barn och sex lärare sköts ihjäl på lågstadieskolan Sandy Hook i Connecticut 2012.

Ramos uppges ha agerat på egen hand. Efter att ha skjutit sin mormor eller farmor begav han sig till skolan iklädd skottsäker väst, med ett gevär och en ryggsäck, säger Erick Estrada vid delstatspolisen, till CNN.

Han kraschade med sin bil i närheten av skolan och begav sig dit, där två poliser försökte stoppa honom, men misslyckades, enligt Estrada.

Skickade bilder på vapen

Några dagar innan masskjutningen skickade Ramos bilder på ett vapen till en tidigare klasskamrat, berättar eleven för CNN.

– Han brukade sms:a mig då och då och för fyra dagar sedan skickade han mig en bild på den AR han använde, säger eleven, som brukade spela tv-spel tillsammans med Ramos.

Under attacken använde sig Ramos av ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15, säger Texas guvernör Greg Abbott vid en presskonferens.

Utredarna arbetar på att få fram ”detaljerad bakgrundsinformation om den misstänkte, hans motiv, vilken typ av vapen som användes, vilken laglig rätt han hade att inneha dem och utföra en omfattande brottsplatsundersökning och rekonstruktion”, säger Abbott.

Ramos ska även ha skickat en bild på en ryggsäck full med ammunition, till sin vän.

– Jag sade: ”Varför har du det här?” Och han sade: ”Oroa dig inte över det”, säger eleven.

På ett Instagramkonto som kopplas till gärningsmannen och som flera elever i samtal med CNN har bekräftat tillhörde honom publicerades nyligen bilder på två AR-15. Kontot har nu stängts ned av Instagram.

Köpte två vapen

Enligt Roland Gutierrez, demokratisk delstatssenator i Texas, uppges Ramos ha köpt två gevär i en lokal vapenaffär dagen han fyllde 18 år.

– Det var det första han gjorde när han fyllde 18, säger han till CNN, och hänvisar till en briefing han fått av delstatspolisen.

Det är ännu oklart huruvida Ramos var känd av polisen sedan tidigare, säger Gutierrez till USA Today.

Publisert: