Containrar på gatorna – "kan snabbt bli värre"

Av:  Fredrik Fahlman/TT

Spänningarna ökar i Pakistan. Alla större vägar kring huvudstaden Islamabad har stängts av på grund av en protestmarsch som leds av den avsatte premiärministern Imran Khan.

– När de väl når Islamabad kommer det att bli våldsamt även här, säger 26-åriga Amna Asad till TT.

Imran Khan anslöt sig till protestmarchen med hjälp av en helikopter som landade på en motorväg full med supportrar utanför staden Mardan, omkring 100 kilometer nordväst om Islamabad. Demonstrationståget korsade senare en bro till Punjabprovinsen, där containrar som blockerade vägen sköts åt sidan av demonstranterna.

– Vi hade en hård sammandrabbning med polisen när vi nådde hit. Men de flydde och vi kunde rensa bron för Imran Khan, säger 42-årige demonstranten Zulfiqar Khan till nyhetsbyrån AFP.

Alla vägar som leder till Islamabad har under onsdagen blockerats inför demonstrationen. Polisen har använt tårgas för att skingra hans anhängare i staden, rapporterar AFP. Även in- och utfartspunkterna på de stora vägarna mot Islamabad ska ha stängts ned av polisen i de närmaste storstäderna Peshawar, Lahore och Multan.

Polis sköts ihjäl

Under gårdagen meddelade landets regering att den förbjuder Khans protestmarsch. Detta sedan en polis sköts ihjäl av en Khan-anhängare i storstaden Lahore, i samband med ett gripande. Enligt regeringen och landets polis har demonstranterna planerat att ta med sig vapen till huvudstaden.

Den tidigare cricketstjärnan Imran Khan avsattes i en misstroendeomröstning i april. Förra veckan uppmanade han sina anhängare att fredligt marschera till Islamabad, för att pressa regeringen att utlysa nyval.

”Mitt meddelande till nationen är: Alla måste bryta sig ur rädslans grepp för att uppnå frihet”, skriver den avsatte premiärministern på Twitter.

”Märker av polisnärvaron”

26-åriga Amna Asad bor i en förort nordöst om huvudstaden Islamabad. Hon berättar för TT att även för henne är alla vägar in till huvudstaden blockerade, och inga fordon tillåts komma in. Utöver det hålls många kontor stängda och flera i staden, inklusive hon själv, arbetar hemifrån.

– Det är också ett förbud för fler än fem personer att samlas, säger hon.

TT: Hur är stämningen i huvudstaden?

– Sedan i går märker man av polisnärvaron mycket mer än tidigare. När jag kom hem från jobbet i går var det många polisbilar på vägarna, vilket är ovanligt. I dag är det ännu fler. De hade också placerat ut containrar på vägarna.

Hon tror att läget kommer att trappas upp antingen på torsdag eller dagen efter. Trots de många avspärrningarna tror hon att Khans anhängare till slut kommer att nå huvudstaden.

– Oppositionen samlas i Lahore och andra städer och där är det väldigt mycket våld. Så när de väl når Islamabad kommer det att bli våldsamt även här, för de kommer att försöka stoppas.

Hundratals anhängare gripna

Tidigare i veckan grep polisen hundratals Khan-supportrar i nattliga räder, och regeringen har mobiliserat poliser och miliser på landets motorvägar.

För Amnas del vet hon ingen som deltar i protesterna än, men berättar att ”alla hon känner” kommer vara där ifall de når huvudstaden.

Hon själv är försiktigt positiv till att delta.

– Jag kommer nog att demonstrera. Jag förstår anledningen och är för det. Men jag är orolig för säkerheten, säger hon, och tillägger:

– Nu är läget lugnt, men det kan snabbt bli värre.

Publisert: