Nyheter

Rättegången mot Ghislaine Maxwell drar igång

Av: 

TT

Åklagaren Audrey Strauss, pekar mot ett foto på Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell under en pressträff 2020 när åtalspunkterna mot Maxwell presenterades.
Åklagaren Audrey Strauss, pekar mot ett foto på Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell under en pressträff 2020 när åtalspunkterna mot Maxwell presenterades.

NYHETER

Hon anklagas för att ha rekryterat och ”lärt upp” flickor att sexuellt tillfredsställa den pedofilanklagade finansmannen Jeffrey Epstein.

Nu inleds rättegången i USA mot det brittiska forna societetslejonet Ghislaine Maxwell.

Den 66-årige Jeffrey Epstein tog sitt liv för mer än två år sedan i en häkteslokal på Manhattan i New York. Han befann sig där i väntan på att rättegången skulle inledas, där han stod åtalad för – och nekade till – ett antal sexbrott.

Ett knappt år senare greps Ghislaine Maxwell – som är dotter till den framlidne brittiske mediemogulen Robert Maxwell – i Bradford i New Hampshire i USA.

Tonåringar

De sex åtalspunkterna som riktas mot henne gäller brottsliga handlingar som ska ha begåtts 1994 och 2004, och som är kopplade till ett antal icke-namngivna kvinnor. Två av dem säger att de endast var 14 och 15 år gamla när de utsattes för sexuella övergrepp.

Åklagarsidan hävdar att Maxwell först blev ”vänskaplig” med flickorna och tog med sig dem på shoppingrundor och biobesök. Sedan lirkade hon med dem och uppmanade dem att ge Epstein nakenmassage. Han ska sedan ha gett flickorna pengar. Enligt åklagarsidan ska Ghislaine Maxwell stundtals själv ha deltagit i övergreppen.

Den 59-åriga Maxwell har sedan gripandet hållits fängslad på Metropolitanhäktet i Brooklyn, och hon har flera gånger framfört klagomål på att förhållandena i häktet är ”ohygieniska och omänskliga”.

Maxwell innehar pass från flera länder och sedan hon greps har domare nekat henne borgen sammanlagt sex gånger eftersom man befarar att hon ska fly landet.

Riskerar långt fängelsestraff

Försvarssidans argument uppges gå ut på att Maxwell åtalas eftersom Epstein flydde rättvisan genom att ta sitt liv.

Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein var goda vänner med brittiske prins Andrew. I ett annat mål anklagar den amerikansk-australiska kvinnan Virginia Giuffre prinsen för att ha haft samlag med henne mot hennes vilja för 20 år sedan då hon var 17 år gammal. Kvinnan gör gällande att hon under den tiden ”lånades ut” till olika mäktiga män av Jeffrey Epstein.

Det målet – som är civilrättsligt – väntas tas upp i USA någon gång i slutet av nästa år. Prins Andrew nekar till anklagelserna.

Rättegången mot Ghislaine Maxwell hålls i en domstol på Manhattan, och väntas efter starten på måndagen pågå till i mitten av januari nästa år.

Maxwell har nekat till samtliga åtalspunkter. Fälls hon riskerar hon att få skaka galler resten av sitt liv.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: