Stormvindar i dag och blixthalka i morgon

Uppdaterad 2021-11-21 | Publicerad 2021-11-20

I Norge har krispersonal kallats in efter att stormvindar fällt träd och gjort flera hushåll strömlösta.

Samma stormvindar drar just nu över Sverige – men enligt SMHI behöver svenskarna inte oroa sig.

Under lördagsmorgonen rådde kulingvarningar på alla svenska havsområden förutom Kattegatt. Det beror på ett lågtryck som har legat över landet under fredagen och lördagen. Samma lågtryck har drabbat södra Norge hårt. Där har räddningstjänst och polis haft fullt upp då nedfallna träd som blockerat vägar och strömavbrott och problem med telefoni har påverkat tusentals personer.

– Det är samma lågtryck som vi har som de har i Norge. Men vindarna kommer att avta under dagen, säger Linnea Rehn, vakthavande meteorolog på SMHI.

Enligt henne kommer vindarna lugna ner sig under helgen och ingenting tyder på att stormar likt de i Norge kommer nå Sverige.

Minusgrader långt ner i söder

De kraftiga vindarna kommer under helgen att avta. Däremot kommer det i stället bli kallare temperaturer och risk för plötslig halka under söndagen.

– I morgon blir det plötslig ishalka i östra Götaland. Det beror på att det i dag kommer ett regnväder som kommer ligga kvar och regna samtidigt som det blir kallare luft, säger Linnea Rehn.

– Det kan frysa till och bildas ishalka och vi har utfärdat en gul varning om det på söndag, säger Linnea Rehn.

I början av veckan kommer det bli kallare temperaturer i landet och minusgrader väntas långt ner i söder under måndag och tisdag.

Arkivbild från en blåsig dag i Malmö.

Följ ämnen i artikeln