Därför friades tonårsskytten i Kenosha

Susanna Persson Öste/TT

Publicerad 2021-11-20

Rättsexperter som har följt rättegången mot den 18-åring som sköt ihjäl två Black lives matter-demonstranter i delstaten Wisconsin är inte förvånade över den friande domen.

Åklagarens största och svåraste utmaning var att bortom allt rimligt tvivel motbevisa att tonåringen agerade i självförsvar.

Efter 27 timmars överläggningar, utspridda över fyra dagar, valde juryn att fria 18-åringen från alla anklagelser. Han riskerade livstids fängelse och stod åtalad för mord, försök till mord och vårdslöshet för att ha dödat två män och skadat en tredje med ett halvautomatiskt gevär under kravallerna i amerikanska Kenosha i augusti i fjol.

Försvarsadvokaten Daniel Adams, som noga har följt rättegången, säger att domen visserligen är dramatisk, men inte särskilt överraskande. De flesta advokater ”som granskade bevisningen kände på sig att delstaten inte skulle kunna ta sig över tröskeln att motbevisa självförsvar bortom allt rimligt tvivel”, säger han till Reuters.

Dödligt våld tillåtet

I Wisconsin är det tillåtet att använda sig av dödligt våld om det är rimligt att anta att man är utsatt för överhängande livsfara eller riskerar att skadas svårt.

– Om det är på det viset får han i princip använda så mycket våld som han tror är rimligt för att stoppa hotet, säger Julius Kim, försvarsadvokat och tidigare åklagare baserad i Milwaukeeområdet, till NPR.

Det betyder att åklagarsidan var tvungen att bevisa att det inte fanns något som helst skäl för 18-åringen att frukta för sitt liv.

Dödsskjutningarna blev kulmen på de kravaller som hade brutit ut två dagar tidigare i staden Kenosha som en reaktion på att polisen skjutit den svarte småbarnspappan Jacob Blake med sju skott i ryggen.

Tumult uppstod

Den åtalade mannen, då 17 år gammal, lämnade sitt hem i delstaten Illinois för att enligt egen utsago skydda Kenosha från upprorsmakare. Där slöt han, beväpnad med ett vapen av typen AR-15, upp med andra beväpnade personer.

På kvällen uppstod tumult. En video från platsen visar hur han faller till marken och skjuter mot demonstranter som kommer emot honom. Två män dödades och en tredje skadades allvarligt av skotten.

Under rättegången framställde åklagare 18-åringen som en ”wannabe-soldat” som var var ute efter problem den där natten och själv orsakade den farliga situationen.

Försvaret däremot tryckte på att den åtalade hade åkt till Kenosha för att agera sjukvårdare och skydda privat egendom. 18-åringen vittnade bland annat om hur han jagades av en av personerna som han senare sköt ihjäl och att denne hade sträckt sig efter hans vapen.

Resonemanget var konsekvent och den åtalade gav ett trovärdigt intrycket, anser medborgarrättsadvokaten Charles Coleman Jr

– Han var mycket väl förberedd, säger han till NPR, om 18-åringens vittnesmål under rättegången.

”Skilda rättssystem”

Samtliga tre personer som träffades av tonåringens kulor var konfrontativa, enligt Daniel Adams.

– Det här var inte människor som vara promenerade nedför gatan. Det är var inte människor som bara protesterade. De agerade aktivt på ett kontradiktoriskt sätt, säger han till Reuters.

Samtliga inblandade, både 18-åringen och de han sköt, är vita. Många människorättsaktivister i USA ser domen som ett ännu ett tecken på att det råder skilda rättssystem i USA, ett för vita och ett för svarta.

– Om det här hade handlat om en svart man hade diskussionen och utgången blivit helt annorlunda, säger Ben Cump, medborgarrättsadvokat som bland annat har representerat Jacob Blakes familj, till AP.

ANNONS