Ytterligare fall av apkoppor i Sverige

Av:  TT

Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. Arkivbild.
Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. Arkivbild.

Ett tredje fall av apkoppor har bekräftats i Sverige.

– Vi har nu konstaterat två fall i Region Stockholm och ett i Västra Götaland, säger Erik Sturegård, sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten.

Det första fallet bekräftades den 20 maj och det andra den 22 maj. Från Folkhälsomyndigheten kan man inte säga någonting om de enskilda fallen och om de tre som nu smittats har haft kontakt med varandra.

Enligt Erik Sturegård är samtliga svenska fall att betrakta som lindriga. Även de omkring 200 fall som upptäckts i övriga Europa är enligt EU:s sittskyddsmyndighet ECDC av lindrig sort.

TT: Är det väntat att det dyker upp fler fall i Sverige?

– Det pågår en smittspridning av en sjukdom som vi inte brukar se i Europa och det är inte oväntat att det dyker upp enstaka fall i Sverige.

Sexuella kontakter

TT: Finns det anledning till oro?

– Det mesta tyder på att de överföringen sker vid långvarig nära hudkontakt och sexuella kontakter, så jag tror inte att det finns anledning till oro för en stor smittspridning.

Tiden mellan att man utsätts för smittan och får symtom kan enligt Folkhälsomyndigheten variera mellan 5 och 21 dagar, men vanligast är mellan 6 och 13 dagar.

Allmänfarlig sjukdom

Apkoppor klassas som en allmänfarlig sjukdom, vilket innebär att smittskyddsåtgärder som smittspårning och förhållningsregler för de smittade.kan användas för att begränsa spridningen.

– Vi följer utvecklingen både i Sverige och i Europa väldigt noga. Målsättningen är självklart att det inte ska blir någon fortsatt smittspridning, säger Erik Sturegård.

Den som haft sexuella kontakter med en okänd eller med någon som misstänks vara smittad med apkoppor ska vara uppmärksam på symtom.

– Annars behöver gemene man inte vidta några särskilda åtgärder eller vara orolig.

Publisert:

Ämnen i artikeln