Omar El-Zaqzouq, 35, döms till livstids fängelse för mord i joggingspår

Omar El-Zaqzouq, 35, misstänktes för ett brutalt mord i ett joggingspår i Eskilstuna.

Men trots stark DNA-bevisning friades han av tingsrätten.

Nu river Svea hovrätt upp den friande domen och dömer El-Zaqzouq till livstids fängelse.

Det var en fredagskväll under sensommaren 2018 som en 41-årig brottsbelastad man hittades skjuten i ett skogsparti i Eskilstuna.

Mannen låg några hundra meter ut i skogen vid Årby motionsspår i de norra delarna av staden. Han hittades av en privatperson som hade hört smällar.

Friades i tingsrätten

Polisens misstankar kom att riktas mot Omar El-Zaqzouq som i dag är 35 år gammal.

El-Zaqzouq, känd av polisen i Eskilstuna sedan tidigare, greps och åtalades sedermera för mordet på den kriminelle 41-åringen.

Men tingsrätten i Eskilstuna friade honom för mord. Man konstaterade att det fanns viss bevisning, men ansåg inte att den höll för att döma honom för mord.

Den 41-årige mannen hittades skjuten i ett skogsparti i Eskilstuna sommaren 2018.
Den 41-årige mannen hittades skjuten i ett skogsparti i Eskilstuna sommaren 2018.

Svea hovrätt gör nu en annan bedömningen och dömer Omar El-Zaqzouq, 35, till livstids fängelse.

”Vapnet återfanns kort tid, ungefär en timme, efter skjutningen. Nationellt forensiskt centrum (NFC) har konstaterat att det på avtryckaren och ena kolvsidan påvisats DNA, där analysresultatet extremt starkt talar för att DNA:t kommer från Omar El-Zaqzouq (Grad +4). Det har inte påvisats DNA från någon annan person på dessa områden”, skriver man i domen.

”Med marginal ställt utom rimligt tvivel”

Vidare konstaterar man att det praktiskt taget är ”uteslutet att Omar El-Zaqzouq inte deltagit vid skjutningen på det sätt som åklagarna gjort gällande. Det är därmed med marginal ställt utom rimligt tvivel att Omar El-Zaqzouq begått den åtalade gärningen”.

Det 41-åriga brottsoffret, en känd kriminell var sedan tidigare är dömd för två mord och mordförsök.

Omar El-Zaqzouq, 35, döms till livstids fängelse.
Omar El-Zaqzouq, 35, döms till livstids fängelse.
Det aktuella mordvapnet.
Det aktuella mordvapnet.

Under slutet av 90-talet dömdes han till fängelse för två mord: i november 1996 dömde Svea hovrätt mannen till fängelse i åtta år för att ha mördat en man med en kniv i Eskilstuna – ett mord som han begått när han var på permission från anstalten där han avtjänade ett straff för mordförsök.

Mannen placerades på Tidaholmsanstalten och ett år senare mördade han där en man i anstaltens träningslokal.

Polisen hade informatör

Aftonbladets 200 sekunder har tidigare granskat mordfallet i Eskilstuna och den informatör som polisen använde sig av i utredningen.

Informatören vittnade om hur han ska ha fått information av polisen, och på deras uppmaning sedan träffat Omar El-Zaqzouq för att försöka få honom att erkänna mordet.

Informatören ska ha berättat att ”han fått betalt av polisen för att lämna information om mordet, skriver hovrätten i domen.

Domstolen konstaterar emellertid att informatörens berättelse ”måste värderas med mycket stor försiktighet” av olika omständigheter.

Publisert:

LÄS VIDARE