Stor utmaning när 30 000 ska visa vaccinbevis: ”Bisarrt”

De 30 000 åskådarna som ska se AIK–Sirus på Friends arena i dag behöver visa covidpass.

Köerna ringlar långa utanför arenan och supportrar har blivit tvungna att stanna hemma.

– Det blir lite krångel när vi ska in men det får vi ju ta. Jag har en son som sitter kvar på Gotland som är rätt sur för att han inte tagit vaccin. Men så är det, säger AIK:aren Niklas Ohrlander, 55.

Över 30 000 biljetter har sålts till Friends arena där AIK i dag möter Sirius i allsvenskans slutstrid.

Om AIK vinner matchen och serieledaren MFF förlorar mot Halmstad BK plockar de hem guldet.

Men AIK har också haft en annan utmaning. När Friends arena i torsdags beslutade om att taket skulle vara stängt på arenan omfattades arrangemanget av krav på vaccinationsbevis.

Utanför arenan ringlar köerna långa. Det tycker AIK:arna Niklas Ohrlander, 55, och Kjell Nordberg, 76, är rätt.

– De som inte tagit vaccinet utsätter ju andra för risk, inte bara sig själva. Men det är jäkligt tråkigt för förstår inte varför man inte vaccinerar sig. Jag har släktingar som inte vaccinerat sig av olika skäl, på sätt och vis respekterar jag det, säger Kjell Nordberg.

– Tyvärr är det så. Det blir lite krångel när vi ska in, men det får vi ju ta. Jag har en son som sitter kvar på Gotland som är rätt sur för att han inte tagit vaccin. Men så är det, säger Niklas Ohrlander.

Köerna ringlade långa inför AIK–Sirius.
Köerna ringlade långa inför AIK–Sirius.

Ville ha öppet tak

Alla över 18 år kommer behöva visa upp vaccinationsbeviset. Hemmalaget AIK jobbade in i det sista med att taket skulle få vara öppet, i enlighet med klubbens policy, säger Fredrik Söderberg, tillförordnad klubbdirektör för AIK.

– Det har varit vår enda ambition. Fotboll är en utomhussport, stämningen och minnen som skapas har med atmosfären att göra, och det är en helt annan sak att spela utomhus.

I så fall hade också de 30 000 besökarna kunnat gå rakt in utan vaccinationsbevis.

Det är väderleken som gör att Friends arena tagit beslutet om stängt tak. AIK tycker det är beklagligt att informationen kom så pass sent.

– Vi hade två dagar på oss att ställa om vår matchorganisation, så det har varit mycket jobb, både internt och att vi har behövt kommunicera ut det här till vår publik.

Fredrik Söderberg, tf klubbdirektör för AIK.
Fredrik Söderberg, tf klubbdirektör för AIK.

Oklara bud

Enligt Fredrik Söderberg ställdes de för samma dilemma i somras, när taket eventuellt skulle vara på, på grund av ett åskoväder.

– Då fick vi beskedet om att det räknades som en utomhusarena trots att det är stängt.

Förvirringen har varit frustrerande för arrangören. Många andra klubbar som saknar tak får enligt honom spela matcher. Enligt honom är det inte ett sportsligt beslut.

– Jag blir bestört att det är beslut som ligger utanför vår egen kontroll, som påverkar våra arrangemang så mycket.

Nu vill han uppmana folk att komma i så god tid som möjligt och ha laddade telefoner, för att undvika långa köer.

– Vi kommer göra det bästa vi kan utifrån de förutsättningar som finns, och säkerställa att vi följer de restriktioner som finns.

Följ guldstriden i allsvenskan här!

Publisert:

LÄS VIDARE