Nyheter

Vädret stoppar svenska ambulanshelikoptrar

Av: 

TT

Övning med en norsk Airbushelikopter av den typ som nyligen tvingades nödlanda. Nu införs restriktioner för typen också i Sverige. Arkivbild.
Övning med en norsk Airbushelikopter av den typ som nyligen tvingades nödlanda. Nu införs restriktioner för typen också i Sverige. Arkivbild.

NYHETER

Fem svenska ambulanshelikoptrar får restriktioner efter en incident i november då en norsk ambulanshelikopter tvingades nödlanda i en myr.

Tillverkaren Airbus utfärdar begränsningar för alla helikoptrar av samma Airbustyp som är utrustade med ett speciellt filter.

– Vi får en operativ begränsning i specifika väderförhållanden, säger Henrik Johansson, accountable manager på Svensk Luftambulans.

Kommunförbundet Svensk Luftambulans har fem helikoptrar som berörs. De är placerade i Värmland, Dalarna och Norrbotten.

Snö eller snörök

Beslutet innebär att helikoptrarna inte får flyga när snön faller eller vid snörök. Och inte i fuktig väderlek under 5 grader.

– Vid den här typen av väderfenomen kommer vi inte att kunna åka på larm. Det gäller under en tid framåt tills vi har lösningar på plats, säger Henrik Johansson.

Det är oklart hur länge restriktionerna kommer att vara.

– De jobbar febrilt för att hitta en lösning, säger Henrik Johansson.

Fyra helikoptrar

Babcock är en annan operatör av ambulanshelikoptrar i Sverige. De har flera helikoptrar av samma Airbustyp stationerade bland annat i Stockholm och Visby.

– Vi har inte den typ av filter det handlar om på våra helikoptrar. Så vi kan fortsätta att flyga. Vi följer utvecklingen noga, säger Rickard Gillberg, vice flygchef.

Andra typer av helikoptrar som används inom ambulansflygbaserna berörs inte av restriktionerna.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: