Småbarnsmamman dödades med 33 hugg – misstänkte sambon hävdar minneslucka

Han misstänks ha knivhuggit sin sambo 33 gånger när hon låg i sängen med deras nyfödda barn.

Själv hävdar 23-åringen att han hade en timmes lång minneslucka.

När ett av målsägandebiträdena i rätten bad honom uttala sig om hur hans flickvän kan ha upplevt situationen sade han:

– Det är klart att det måste varit hemskt, antar jag.

Sal 1 i Nacka tingsrätt var full till sista plats när 23-åringen skulle förhöras om mordet på sin sambo den 15 april i år. Vänner och anhöriga till både den mördade kvinnan och till den mordmisstänkte har närvarat på rättegången varje dag.

För mordet, som av åklagaren beskrivits som hänsynslöst, har väckt stor uppmärksamhet. De inblandade är unga personer som precis hade flyttat hemifrån för att påbörja ett vuxenliv, och den 20-åriga kvinnan hade bara hunnit vara mamma i tre veckor när hon mördades.

Enligt åtalet hade hon samma kväll gjort slut på den våldsamma relationen med barnets pappa. Detta ska enligt åtalet ha lett till att 23-åringen tog fram en kniv.

Mannen själv, en före detta lovande fotbollsspelare, sa i rätten när det var hans tur att höras att han minns att han och sambon bråkade den kvällen – men att det sedan blev svart.

– Sedan har jag inga tydliga minnesbilder innan jag ser henne ligga på golvet med en kniv vid sin hand. Jag drar då slutsatsen att hon gjort det här mot sig själv, sa han i rätten.

Sambon som misstänks för mordet på småbarnsmamman.
Sambon som misstänks för mordet på småbarnsmamman.

Skadorna på den unga kvinnan visade dock snabbt att hon omöjligt kunde ha orsakat dem själv. Hon hade träffats av 33 hugg, de flesta runt halsen och nacken.

Till en början nekade 23-åringen till mord och stod fast vid att det hela var ett självmord. Men allt eftersom bevisen har tillkommit under de åtta månader han suttit häktad så har hans historia ändrats.

– Jag förstod ju när jag såg bilderna på henne att det kanske inte gått till så som jag trott, att det kanske är jag som orsakat de här skadorna. Jag kan inte säga att det inte är jag, säger han.

23-åringen kan inte förklara vad som hände den kvällen. Inte heller varför det dröjde en timme innan han ringde 112. När ambulans kom till parets lägenhet i Älta utanför Stockholm kunde ingenting göras för att rädda den unga kvinnans liv.

23-åringen själv menade i rätten idag att minnesluckan måste ha varat i en timme för han minns vare sig vad som hände flickvännen eller varför hans telefon rört sig 400 meter under den timme det tog mellan knivskärningen och larmsamtalet.

En minnesexpert kommer senare att vittna i rättegången om mannens minneslucka och om den är rimlig eller inte.

Motsatt uppfattning

När den åtalade mannen själv skulle berätta om parets relation och vad som ledde fram till mordet så hade han en helt motsatt uppfattning än åklagaren. Det var inte han som var våldsam, svartsjuk och kontrollerande. Det var hans flickvän, säger han.

Han menar att det var han som gjorde slut med henne den kvällen, inte tvärtom.

– För mig hade kärleken dött ut. Jag kände att jag hade lurats in i att bli pappa av henne. Och varje gång jag sa att jag ville lämna eller att jag inte var redo att bli pappa hotade hon med att ta sitt liv, menar han.

När den 20-åriga kvinnan var tidigt i graviditeten skickade han ett hot till henne på Snapchat där han varnade henne för att någonsin göra slut med honom.”Det är du och jag till slutet med det här barnet. Tänker du fucka det på något sätt kommer jag känna att du fuckat mig”, skriver han och fortsätter skriva att han kommer att förstöra hennes liv om hon lämnar honom.
När den 20-åriga kvinnan var tidigt i graviditeten skickade han ett hot till henne på Snapchat där han varnade henne för att någonsin göra slut med honom.”Det är du och jag till slutet med det här barnet. Tänker du fucka det på något sätt kommer jag känna att du fuckat mig”, skriver han och fortsätter skriva att han kommer att förstöra hennes liv om hon lämnar honom.

Utredningen har dock visat att det mesta tyder på att det var han som var rädd att bli lämnad. Några månader innan mordet hade han hotat sambon med att ”fucka” hennes liv om hon någonsin lämnade honom.

Den 20-åriga kvinnan berättade för vänner, familj och vårdpersonal att hennes sambo kunde vara våldsam och kränkande. Han kunde kalla henne ”äckel” och ”hora”, och förhållandet ska ha tagit en kraftig vändning till det sämre när hon blev gravid.

Redan tidigt i graviditeten började han oroa sig för att han skulle komma i andra hand när barnet väl var fött och han försökte övertala flickvännen att göra abort.

På BB, efter förlossningen, gjorde personalen en orosanmälan efter att 23-åringen kastat en macka i väggen och pratat om att han ville adoptera bort barnet mot sin sambos vilja.

Polis vid brottsplatsen
Polis vid brottsplatsen

”Kan inte svara för hur andra känner”

I rätten återkom 23-åringen flera gånger till hur lurad han känt sig av flickvännen och hur stressad han var över situationen och förhållandet som han ville lämna.

När familjens målsägandebiträde Silvia Ingolfsdottir konstaterade att han under två timmars förhör endast pratat om sitt eget mående, och inte med ett ord nämnt hur hans flickvän kände det under den tid det tog för henne att förblöda på deras sovrumsgolv, svarade 23-åringen:

– Jag minns ju inte situationen. Jag kan inte svara för hur andra känner. Men det är klart att det måste varit hemskt, antar jag.

Parets son som idag är åtta månader är omhändertagen. När målsägandebiträdet konstaterade att sonen aldrig kommer att få lära känna sin mamma svarade 23-åringen:

– Självklart kommer ju det här påverka honom, allt annat hade varit konstigt.

Rättegången avslutas den 13 december.

Publisert:

LÄS VIDARE