Regeringen vill öka pressen på arbetslösa

Långtidsarbetslösheten är historisk hög i Sverige.

Nu vill regeringen ställa högre krav på arbetslösa att flytta norrut.

– Vi behöver till viss del ställa högre krav på att man snabbare ska vara beredd på att flytta sig för att ta de jobb som är lediga, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i Ekots Lördagsintervju.

Långtidsarbetslösheten i Sverige är historiskt hög med över 190 000 personer som varit arbetslösa i ett år eller mer.

Regeringen vill ställa högre krav och öka pressen på arbetslösa att söka jobb i Norrland där nya jobb skapas. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i Ekot lördagsintervju.

Eva Nordmark vill ställa tuffare krav på arbetslösa att snabbt flytta där jobben finns.

Till exempel har Norrland en mycket låg arbetslöshet och jobbtillväxten är stor.

– Det kan handla om att se över också, behöver vi ställa högre krav på de som är arbetslösa att flytta?, säger Eva Nordmark i Ekots Lördagsintervju.

Det är oklart exakt hur reglerna ska skärpas men Nordmark säger att man planerar en översyn.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

”Ska vara beredd att flytta”

Eva Nordmark lyfter till exempel Skellefteå där batterifabriken som nu håller på att byggas kommer att behöva anställa 3 000 personer fram till 2025.

– Vi har lediga jobb uppe i norr, det tillkommer tiotusentals jobb där uppe de kommande åren. Vi behöver motivera och ge möjlighet. Men vi behöver till viss del ställa högre krav på att man snabbare ska vara beredd på att faktiskt flytta på sig för att ta de jobb som är lediga, säger Eva Nordmark.

Enligt Nordmark kommer regelverket behöva ses över men det är ännu oklart hur reglerna ska skärpas.

– Inom en viss tid behöver vi se över regelverket och det här kravet att flytta dit jobben finns. Vi behöver kanske göra mer på det området och se över flyttbidrag eller annat stöd som kan krävas, säger Eva Nordmark.Jackpott 25 miljoner! Följ expertens system: ”Här är skrällarna”
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN