Mystiskt ljusfenomen i Norrbotten

Uppdaterad 2021-09-10 | Publicerad 2021-09-09

Ett mystiskt ljusfenomen har setts på himlen runt om i Norrbotten.

– Jag och pappa var ute och gick med hunden, och så såg vi det på himlen. Vi tänkte att det var någon stjärna eller komet, säger Ike Johansson, 13.

Ljusfenomenet sågs i både Boden, Kåbdalis och Jokkmokk vid 22-tiden på torsdagskvällen.

Även personer från södra Sverige säger sig ha sett ett liknande himlafenomen.

Flera liknar det vid en fallande stjärna eller en komet. Någon vid en vit cirkel, omgiven av ljus.

– Det lyste mycket om den. Det såg ut som att det var en svamp bakom den, säger Ike Johansson, 13, från Koskullskulle i Gällivare.

– Den var ganska grön i verkligheten, på bilderna ser den mer blå ut.

Utvecklades till en gyllene gasbubbla

Anita Enmark säger att hon och hennes man var ute och körde bil när de plötsligt såg ljuset vid Kåbdalis, några mil söder om Jokkmokk.

– Det var som ett långsamt stjärnfall, det såg ut som en komet!

Hon beskriver också svansen av ljus.

– Den hade en plog av ljus bakom sig. Sedan brann den till och blev som en stor bubbla, tänk dig en gasbubbla. Sedan delade den sig och blev till två!

Astronomen: ”Raketuppskjutning”

Enligt Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet, är det inte ett föremål som härstammar från rymden som skapat ljusfenomenet.

– Det vi ser är ett ljusspår på himlen som dras efter en raketuppskjutning. Det som då händer är att en raket flyger genom den högra delen av atmosfären i relativt hög fart. Då skapar den en svans av partiklar som kommer från raketmotorn. Det är den aerodynamiska effekten på luften som gör det, förklarar Stempels.

Han tror att uppskjutningen sannolikt kan ha gjorts i USA.

– Jag har sett andra rapporter från Finland där det synts i över 60 sekunder. Det betyder att det inte kan vara en rymdsten eller annat från yttre rymden, sådana fenomen varar bara i några enstaka sekunder. Rymdstenar flyger otroligt fort, raketer flyger betydligt långsammare. Det här är inte ovanligt i den norra delen av Sverige. När man gör uppskjutningar, speciellt från USA, så ligger banan delvis över den nordliga delen av Sverige.

Ike fotade det mystiska ljusfenomenet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln