Explosioner på Krim kan ha orsakats av ukrainsk attack

Omfattande explosioner inträffade under tisdagen vid en militär flygplats på Krim.

En ukrainsk militär säger till New York Times att det deras styrkor som ligger bakom attacken. Ryska försvarsministeriet uppger bara att granater har exploderat på flygbasen.

En människa ska ha dött och fem har skadats, enligt BBC Russian Service.

Ryska semesterfirare började under tisdagseftermiddagen lägga upp filmer i sociala medier från ryskockuperade Krims stränder med svampmoln vid horisonten, orsakade av explosioner.

Hukande solbadare sågs fly från stränderna medan explosionerna mullrade i bakgrunden.

Enligt ryska försvarsministeriet förstördes ingen militär materiel i explosionerna, som uppgavs ha berott på att granater exploderat på en militär flygplats.

– Vi har vidtagit åtgärder för att släcka de uppkomna bränderna och för att ta reda på orsaken till explosionen, meddelade försvarsministeriet.

Explosionerna vid den ryska flygbasen på Krim fotograferades av solbadande ryssar som befann sig på semesterorten Novofedorovkas stränder.
Explosionerna vid den ryska flygbasen på Krim fotograferades av solbadande ryssar som befann sig på semesterorten Novofedorovkas stränder.

Ryssparadis

Explosionerna ska ha inträffat vid semesterorten Novofedorovka, som ligger nära militärbasen Saki, enligt tidningen Meduza.

Den ryska tidningen Kommersant uppger att det rör sig om ”en attack”, att bränder ska ha rasat i ett ammunitionsförråd och även på landningsbanan. Ukrainas försvarsministerium hävdar i en kommentar vid 18.30-tiden att man inte ligger bakom explosionerna.

Men samtidigt säger en företrädare för den ukrainska militären att landets styrkor ligger bakom attacken, rapporterar New York Times.

Situationen påminner om när den ryska robotkryssaren Moskva träffades av ukrainska granater i Svarta havet och sjönk. Då förnekade ryska försvarsministeriet att Ukraina låg bakom händelsen, istället sades Moskvas förlisning ha berott på att ammunition hade exploderat ombord.

Från de närmaste ukrainska posteringarna utanför Cherson är det över 200 kilometer till den militära flygbasen på Krim.

Barn skadat

Ryska försvarsministeriet hävdade först att ingen hade skadats i samband med explosionerna på Krim. Senare uppgav det ryska hälsoministeriet att fem personer, varav ett barn, skadats till följd av explosionerna, enligt BBC Russian Service.

Sergej Aksenov, Rysslands handplockade ledare för Krim, uppgav på sin Telegram-kanal vid 17.30-tiden att en person dött till följd av explosionerna.

30 personer som bodde i pensionat och hotell i semesterorten Novofedorovka nära militärbasen evakuerades till säkrare platser.

Eventuellt rör det sig om en ukrainsk attack. Ryska försvarsministeriet uppger bara att granater exploderat på flygbasen.
Eventuellt rör det sig om en ukrainsk attack. Ryska försvarsministeriet uppger bara att granater exploderat på flygbasen.
Publisert:

LÄS VIDARE