SD-politikerns utspel: ”Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå kvinnan?”

Uttalade sig under debatt om kvinnojourer

”Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå en kvinna?”

Orden kommer från Sverigedemokraten Håkan Lerstorp under måndagens fullmäktigemöte i Trelleborg.

Han fick direkt mothugg från såväl partivänner och politiker från andra partier.

Under måndagens sammanträdde kommunfullmäktige i Trelleborg.

En punkt som stod på agendan var en debatt om kvinnojouren.

En av de som uttalade sig var Sverigedemokraten Håkan Lerstorp. Inför valet var han det sextonde namnet på Sverigedemokraternas lista i Trelleborg.

Han inledde med att berätta att punkten som skulle avhandlas, den om kvinnojourer var viktig.

– Men jag har en tanke, och den är ungefär så här, jag ska fatta mig under två minuter, säger Håkan Lerstorp och fortsätter:

– Visst är det tråkigt att kvinnor bli misshandlade, men, min tanke är, och jag vill att ni ska tänka så också ibland. Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå kvinnan? Det är en viktig tanke.

”Har gjort en del märkliga uttalanden”

Helmuth Petersén (SD), oppositionsråd i Trelleborg.
Helmuth Petersén (SD), oppositionsråd i Trelleborg.

Partikollegan Helmut Petersén är ordförande för Sverigedemokraterna i Trelleborg. När Aftonbladet når Petersén har han precis kommit hem från vad han beskriver som ”ett stormigt möte”.

– Håkan Lerstorp har gjort en del märkliga uttalanden tidigare, han har alltid varit lite märklig, men aldrig i den här dimensionen, säger han.

Han säger att varken han eller hans övriga kollegor hade någon aning om vad Håkan Lerstorp hade för avsikt att säga innan han tog plats i talarstolen.

– Visst anade vi lite oråd, på ett kommunfullmäktigemöte för inte så länge sedan sa han att miljöförändringarna beror på vulkaner men att eftersom det inte finns några vulkaner i Trelleborg är det inget problem, säger Helmut Petersén och fortsätter:

– Men att han sade detta om kvinnor, det var nästan så att jag fick en tår i ögat efteråt. Många kvinnor har det väldigt svårt och att försvara männen som utsätter dem för våld, det är under all kritik. I synnerhet som kvinnor ofta är svagare än män.

Kräver avgång

Kommer ni att kräva Håkan Lerstorps avgång?

– Det är redan igång, både lokalt och på riksplanet. Ingen i vårt parti står för det som han står för.

Helmut Petersén är noga med att understryka att Håkan Lerstorp inte har någon framträdande roll inom Sverigedemokraterna i Trelleborg.

– Han har varit med länge men alltid stått långt ner på våra listor. Enda skälet till att han valts in är att flera av våra politiker inte kunnat ta sina platser, en har till exempel flyttat till Kiruna.

Tror ni att Håkan Lerstorps uttalanden kommer att skada SD i Trelleborg?

– Nej, det tror jag inte. Vi har varit snabba med att fördöma honom och alla som vet vilka vi i partiet är vet att vi verkligen inte har likadana åsikter som den där speciella figuren, säger Helmut Petersén som tillägger att han vill be om ursäkt till alla för sin partikamrats kommentarer.

Efter debatten fick Håkan Lerstorp frågan från Trelleborgs Allehanda om han ångrar sina ord. Men Lerstorp står fast vid dem och säger att ”man måste ställa sig en liten fråga”.

– Vad är det som har hänt momentet innan? Fem minuter innan? Det är inte säkert att det alltid är mannens fel, säger Håkan Lerstorp till tidningen.

Lööf: Tänk inte som Håkan

Även Centerpartiets Annie Lööf reagerade på uttalandet. På Twitter har hon delat ett videoklipp på Håkan Lerstorp med kommentaren:

”Tänk inte som Håkan (SD) gör om varför män misshandlar kvinnor”.

Jimmie Åkesson var snabb med att svara centerledaren.

”Nej, jag håller med. Tänk mer som Mathias Andersson (SD)”, skriver Jimmie Åkesson i sitt svar på Twitter och delar ett klipp på Mathias Anderssons uttalande.

Även partikollegan Mathias Andersson (SD) i Trelleborg uttalade sig efter debatten.

– Det är det värsta jag har hört, säger han till Trelleborgs Allehanda.

Aftonbladet har sökt Håkan Lerstorp utan framgång.

Publisert:

LÄS VIDARE