Filmade knivattacken på skolan – var inspirerad av andra skolattacker

Den unge eleven var maskerad när han beväpnad med en kniv gick till attack på Källebergsskolan i Eslöv.

En lärare knivskadades svårt och panikslagna elever fick fly ut ur skolan.

15-åringen själv filmade och livesände hela attacken – en film som nu kommer att användas som bevis mot honom under rättegången.

– Sändningen hann bara ses av ett begränsat antal personer innan den plockades ner, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson.

Morgonen den 19 augusti gick den 15-årige pojken till skolan, precis som vanligt.

Men denna morgon hade han en väska packad med stridsliknande kläder, knivar och ett pistolliknande föremål. Han hade även denna dag skickat iväg ett egenskrivet manifest till ett antal internetvänner – ett manifest där han uttrycker sina många och starka åsikter om ras, hudfärg och homosexualitet.

När 15-åringen kom fram till skolan bytte han kläder. Han satte på sig en Go Pro-kamera och startade en livesändning.

Sedan utlöste han skolans brandlarm och gick till attack.

– Han har nästan omedelbart attackerat läraren med en kniv. Efter attacken har han hotat elever och personal med sina vapen. I samband med polisens ingripande har han hotat en polisman, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson som lett förundersökningen och som idag väcker åtal mot 15-åringen.

15-åringen knivskar en lärare på skolan svårt med en 17 centimeter lång tvåeggad kniv. Hugget gick in rakt genom magen och läraren vårdades till en början för livshotande skador, men ska nu vara utom fara.

15-åringen var maskerad och beväpnad med kniv när han gick till attack på skolan i Eslöv.
15-åringen var maskerad och beväpnad med kniv när han gick till attack på skolan i Eslöv.
Stor polisinsats utanför skolan.
Stor polisinsats utanför skolan.

Filmade och sände attacken

När 15-åringen nu åtalas är det för flera olika brott som alla inträffade den augustidagen. Dels för försök till mord på läraren.

Men även grovt olaga hot mot flera elever och skolpersonal. Han ska efter knivskärningen ha vandrat omkring med kniven och ett pistolliknande föremål. Många har beskrivit hur de upplevde en enorm dödsskräck när den maskerade och beväpnade pojken kom mot dem.

Han åtalas även för grovt hot mot tjänsteman mot polis i samband med gripandet av pojken.

Redan i ett tidigt skede berättade vittnen för Aftonbladet att de uppfattat det som att 15-åringen filmade attacken.

Den filmen, som 15-åringen filmade med en så kallad Go Pro-kamera, är nu en viktig del av bevisningen.

I stämningsansökan framgår det att hela attacken livestreamades, alltså sändes ut direkt, via en plattform som heter Twitch.

– Han har ju varit inspirerad av andra skolattacker och haft åsikter beträffande ras och hudfärg och sexuell läggning och han har på olika sätt velat få uppmärksamhet för de här åsikterna. Jag menar att hans handlande den dagen har berott på det. Att attacken inte var riktad mot en specifik person utan att attacken var målet. Då har det att livestreama händelsen varit en del i att få ut åsikterna. Den livestreamdes men sågs av ett mycket begränsat antal personer, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson.

Gärningen var planerad, enligt åklagaren, men inget talar för att den var riktad specifikt mot den lärare som sedan knivhöggs. Inte heller finns någonting som tyder på att 15-åringen ska ha haft medhjälpare.

Utredningen har även visat att pojken varit inspirerad av skolattacker och andra massakrer i Sverige och runt om i världen.

Skrev ett manifest

Åtalet innehåller också ett påstående om att motivet för skolattacken har varit att kränka en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning. Men vad det innebär rent konkret har åklagaren ännu inte utvecklat.

– När det gäller detaljerna i hans åsikter så har jag valt att inte kommentera dem, för det har varit svårt att följa dem. Han har haft så många åsikter. 

Ett manifest av något slag, skrivet av 15-åringen, ska ha hittats och är en del av bevisningen för att visa hur han planerade gärningen och vad motivet var. När han greps hade han även flera egenskrivna texter på sig som ska förklara hans handlingar.

Elever på skolan har tidigare berättat för Aftonbladet att 15-åringen var lugn och snäll och lite tillbakadragen som person, men att han sedan ett år tillbaka blivit fixerad vid nazism och vit makt-kultur.

– Han skojade mycket om Hitler. Han gjorde nazisttecken och skojade mycket om det. Men det är många som skämtar om sådant på skolan, man tar det som ett skämt, sa en elev då.

Utredningen har hanterats skyndsamt med tanke på gärningsmannens låga ålder.

– Vi har arbetat i en särskild utredningsorganisation, där polisområdet även fått förstärkning från andra enheter i polisregion Syd. Förhören med barnen, som både är målsägare och vittnen, har hållits av våra särskilt utbildade barnförhörsledare. En stor mängd material från våra it-undersökningar har analyserats av analytiker och specialister, säger polisens utredningsledare Patrik Nyquist.

Pojkens inställning till brotten och dess rubriceringar är inte helt klar, men han har tidigare angett att han erkänner grov misshandel och förnekar försök till mord och han har enligt åklagaren varit medgörlig i förhören.

– Så mycket är klart att han inte haft uppsåt till något mord, men han har gjort sig skyldig till en händelse som borde rubriceras som grov misshandel. Men han har inte haft avsikt att mörda. Han är djupt ångerfull, har 15-åringens advokat Leif Persson tidigare sagt till Aftonbladet.

Det är ännu inte bestämt när rättegången inleds.

Publisert:

LÄS VIDARE