Kylan lägger sig över USA – och leguanerna

TT-AP

Publicerad 2022-01-30

En förfrusen men inte död leguan i Florida. Ödlan på bilden råkade ut för kyla i fjol. Arkivbild.

Östra USA fryser – från snötäckta Maine i norr till iskalla Florida i söder. Och mest av alla fryser leguanerna som trillar ner för Floridas träd.

De starka vinterstormarna som delvis lamslagit östra USA i helgen har bedarrat något.

Kvar ligger stora mängder snö – i Boston på rekordnivåer – som på många håll fortsätter att lamslå trafiken och förlänga strömavbrotten hos de uppemot 100 000 hushåll som vid lunchtid på söndagen var drabbade.

Många flyg ställdes också in, omkring 1 400 avgångar kom aldrig iväg, men det var bara en tredjedel av alla inställda flyg dagen innan.

Men det är inte bara i snötäckta nordöst som kylan märks. I West Palm Beach i södra Florida kom termometern bara upp till 3 plusgrader och i Vero Beach lite längre norrut blev det minus en grad.

Synd om presumtiva solbadare, men ännu mer om leguanerna, som ses trilla ner från träden.

”Det kommer fortsatt vara kallt i delstaten och det finns chans för spridda skurar av fallande leguaner”, rapporterar vädermyndigheten NWS.

Men ödlorna är inte döda, bara stelfrusna och medvetslösa och de flesta lär vakna till liv när de tinat upp, lugnar lokala medier.

De kallblodiga leguanerna har sin naturliga hemvist i Central- och Sydamerika. De blir slöa och passiva när temperaturen sjunker, och under 4 grader Celsius får dem att falla i en slags koma.