Tonåring frias för mord – 91 år försent

TT-AFP

Publicerad 2022-06-16

En åklagarmyndighet i Pennsylvania har rivit upp en 91 år gammal dödsdom. Arkivbild.

Alexander McClay Williams var bara 16 år när han dömdes till döden för att ha mördat en kvinna i Philadelphia.

91 år senare har han fått upprättelse.

Den svarte tonåringen Alexander McClay Williams fick dödsstraff för det, i åklagarnas ord, ”brutala mordet” och han blev den hittills yngsta personen att dömas till döden i delstaten Pennsylvania.

Året efter, 1931, verkställdes straffet men nu har åklagarmyndigheten i Delaware County i västra Philadelphia erkänt att han högst sannolikt var oskyldig, rivit upp domen och i ett uttalande meddelat att åtalet aldrig skulle ha nått en domstol.

– Jag är bara så glad att det till slut blev som det borde ha varit hela tiden, säger hans syster, nu 92-åriga Susie Williams-Carter, till Philadelphia Inquirer.

Hon har i årtionden kämpat för att hennes brors dom skulle upphävas.

– Vi ville bara att domen skulle rivas upp, vi visste ju att han var oskyldig, säger hon nu.

Alexander McClay Williams förhördes fem gånger utan advokat eller målsman närvarande, och hann skriva under tre erkännanden.

Men några bevis för att det var han som låg bakom mordet fanns inte. Trots det, och att det i stället fanns bevis som pekade mot den mördades ex-make, fällde en helvit jury tonåringen efter bara fyra timmars överläggning.

”Vi anser att den unge mannens grundläggande rättigheter kränktes på ett irreparabelt sätt”, säger statsåklagaren Jack Stollsteimer i ett uttalande nu.