Anna Kinberg Batra: ”Jag leder Alliansen”

avKenan Habul

NYHETER

Var femte moderatväljare vill se Annie Lööf som ledare för Alliansen.

Nästan varannan person som röstar borgerligt är av samma åsikt.

Men Moderatledaren Anna Kinberg Batra tvekar inte om vem som bestämmer.

– Det är jag som leder Alliansen, säger hon till Aftonbladet efter ha pressats om M-krisen i SVT:s Agenda.

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Anna Kinberg Batra tvekar inte om vem som leder Alliansen.

Efter en tid med dalande opinionssiffror och intern kritik höll Anna Kinberg Batra ett stundtals mycket personligt tal på partiets kommun- och landsdagar i Karlstad under lördagen.

Hon berättade om hur personer i hennes familj fått frågan ”varifrån kommer du – egentligen?”.

– Min man (komikern David Batra, red. anmärkning) har utomeuropeisk bakgrund. Jag är van hemifrån att det är mycket frågor om varifrån man kommer innan man börjar pratar om annat, sa Anna Kinberg Batra i kvällens Agenda.

I gårdagens tal tog hon också upp sin svåra graviditet – hon fick flera proppar och var inlagd på sjukhus i sammanlagt tre månader.

– Då var jag nere för räkning. Nu står jag här framför er.

Bejublat tal och dåliga opinionssiffror

De 1500 moderaterna i publiken jublade igår.

Även politiska bedömare var positiva i sina analyser efteråt.

För tillfället kan Anna Kinberg Batra alltså slappna av lite.

Men hon har fortfarande en rejäl uppförsbacke framför sig.

Väljarundersökningar som publicerats på senare tid har varit nedslående läsning för partiets ledning.

I gårdagens Aftonbladet/Inizio säger var femte moderatväljare att Centerledaren Annie Lööf är bättre som företrädare för Alliansen än Anna Kinberg Batra.

– Det har jag inte tänkt på alls, säger Moderatledaren när Aftonbladet träffar henne efter Agenda.

”Jag leder Alliansen”

Hon ska istället jobba ”stenhårt för att förtjäna stöd för Moderaterna”.

Den politiska debatten borde istället handla om vad som krävs för att bryta utanförskapet, skapa fler jobb och öka tryggheten, anser hon. Hon är ”taggad” för att prata om just det med svenska folket.

Har du tänkt på att nästan varannan borgerlig väljare vill se Annie Lööf som Alliansledare?

– Nej, inte så mycket. Däremot tycker jag att det vore bra om det går bra för hela Alliansen, för alla fyra Allianspartiet. Därför att Sverige behöver en ny Alliansregering. Den vill jag leda. 

Vem leder Alliansen?

– Det gör jag.

Men oenigheten inom Alliansen är stor. Synen på Sverigedemokraterna är en stötesten – och Kinberg Batra håller med om att det har funnits en otydlighet kring hennes besked om att öppna för samtal med SD.

– Men det jag sa var att jag vill regera och budgetförhandla med Alliansen och jag tycker att alla riksdagspartier ska kunna svara för sig och vi ska sluta isolera ett av dem och låtsas som att det inte finns. Det betyder inte att jag har börjat dela SD:s värderingar mer än jag gjorde förut, säger hon i Agenda.

En annan stötesten är Centerns och Liberalernas vägran att fälla regeringen under den här mandatperioden, något Anna Kinberg Batra vill.

Vilka är de tre största problemen ni måste lösa inom Alliansen för att ni ska kunna lägga fram en gemensam budget?

– Vi behöver diskutera med varann hur vi går vidare. Jag tror att vi behöver visa mer konkret politik. Väljarna undrar vad det skulle innebära med vår politik med nästa regering. Och framförallt skulle Sverige behöva vår ekonomiska politik redan nu. Den är bättre för jobben, den skulle vara bättre för att säkra tryggheten.

Här får du en chans att vara konkret. Vilka är de tre största klyftorna ni behöver överbrygga inom Alliansen?

– Vi är fyra olika partier, med lite olika syn på det där. Men hela Alliansen behöver genomföra så mycket politik som möjligt och jag tycker inte att vi ska avstå från det av rädsla för hur andra partiet i riksdagen röstar. Alla måste visa sina förslag och sen ska vi fortsätta att ha ett väldigt bra samarbete med varann.

Hur ser du på att Centerpartiet vill bryta ut den del av regeringens budget som handlar om höjda skatter och rösta ner den?

– Jag tycker att det är bra att Centern närmar sig tanken på en gemensam budget och ser fram emot att fortsätta diskutera det med alla Allianspartier. Det bästa vore om vi kunde genomföra den politik vi tror på eftersom den är bättre för jobben, tryggheten och skolan.

ARTIKELN HANDLAR OM