Tillerson varnar Putin: Tänk om gällande Assad

”Dags att verkligen tänka efter noga”

Av: Martin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump kallar den misstänkta gasattacken i syriska Idlib för en ”skymf för mänskligheten”.

Nu varnar hans utrikesminister Rex Tillerson Ryssland – och säger att det är dags att tänka om när det gäller stödet till Bashar al-Assad. Det rapporterar AFP.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson.
Foto: KEVIN LAMARQUE/Reutres
USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

USA anklagar den syriska regimen och president Bashar al-Assad för den misstänkta gasattacken i Khan Sheikhun, i den syriska Idlib-provinsen, i tisdags. Den syriska regeringen hävdar dock sin oskuld – och Ryssland skyller på rebellerna.

Nu går den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson ut med en varning till Ryssland:

– Vi har inget tvivel om att den syriska regimen, under Bashar al-Assads ledning, bär ansvaret för den här fruktansvärda attacken, säger han, enligt AFP.

– Och vi tror att det är dags för ryssarna att verkligen tänka efter noga gällande deras fortsatta stöd för Assad-regimen.

Trump: Har ändrat mig om Assad

Tidigare under onsdagen gick USA:s president Donald Trump ut och sa att Assad ”gått över många gränser” med tisdagens attack.

– De här fruktansvärda handlingarna av Assad-regimen kan inte tolereras, sa presidenten under en presskonferens.

Trump har tidigare öppnat för att samarbeta med Assad mot terrorgruppen IS, men meddelar nu att hans syn på den syriske presidenten har förändrats.

Den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley fördömde både Ryssland och den syriska regimen under onsdagen. Hon säger att USA kan komma att agera på egen hand om säkerhetsrådet inte kommer fram till någon lösning.

Publicerad:

LÄS VIDARE