Terrorattacken i Stockholm

Brittiske Chris dödades i attentatet på Drottninggatan

Av: 

Niklas Eriksson

John Granlund

Christoffer Nilsson

Joakim Magnå

NYHETER

Fyra personer dog när den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov i full fart körde lastbilen nerför gågatan.

Nu går brittiska UD ut med bild på småbarnspappan Chris Bevington, 41, som dödades i attacken på Drottninggatan.

– Vi är förkrossade, säger hans pappa John i ett uttalande.

Chris jobbade på Spotify i Stockholm och sörjs nu av företagets vd Daniel Ek.

Chris Bevington dog i attacken. Pappan: ”Vi är förkrossade”.

14.53 kom larmet – en lastbil kör på människor på Stockholms mest folktäta gågata.

Minuter senare kraschade lastbilen in i Åhlénshuset och fordonet fattade eld. Samtidigt som svart rök fyllde himlen ovanför Stockholm city började kaoset som den misstänkte terroristen lämnat efter sig på Drottninggatan klarna.

15 personer skadades och fyra personer dog i attacken.

På söndagen, knappt 48 timmar efter första larmet, kom gick Storbritanniens utrikesdepartement ut med namn och bild på Chris Bevington som dog i attentatet.

”Vi är alla förkrossade över vår begåvade, passionerade och omtänksamma son Chris som plötsligt och tragiskt dött. En underbar make, son, pappa, bror och nära vän för så många. Familjen ber nu om att få sörja i fred i den här oerhört svåra stunden”, säger pappan John Bevington i uttalandet.

Bodde i Stockholm

Brittiska UD har också gått ut med ett foto som medier tillåts publicera.

– Våra tankar är med dem och alla andra som påverkats i denna svåra stund. Vi kommer att stå sida vid sida med Sverige när de hanterar denna tragedi, säger en talesperson för brittiska UD till Aftonbladet.

Chris Bevington bodde i Stockholm och jobbade på Spotify. Daniel Ek, företagets vd och grundare, uttrycker sin sorg på Facebook.

– Chris har varit en del av vårt gäng i mer än fem år. Han har haft stor betydelse för inte bara vår verksamhet utan också för alla som hade förmånen att känna honom och arbeta med honom. Det finns inga ord för hur saknad han kommer att vara.

Chris Bevington föddes i Sydafrika där han spenderade sin barndom. Med tiden flyttade han till Leatherhead i Surrey. Han gifte sig i juni 2012 och hade en fyraårig son, skriver brittiska The Telegraph.

Han beskrivs som givmild och paret ska i stället för att ta emot bröllopsgåvor ha skänkt pengar till välgörenhet.

Belgisk medborgare

Två av de som dödades är svenskar, i nuläget är de identifierade och anhöriga är underrättade men ingen officiell information om offren har släppts.

Den fjärde person som dog är en belgisk medborgare.

– Vi kan bekräfta att en belgisk kvinna dog i attacken i Stockholm, säger José De Pierpont, talesperson vid det belgiska utrikesdepartementet till Aftonbladet.

Var på gatan för att shoppa

Enligt belgiska tidningen Het Laatste Nieuws, som hänvisar till tv-kanalen VRT, var den belgiska kvinnan 31 år gammal och från staden Halle.

Tidningen skriver vidare att kvinnan befann sig på Drottninggatan för att shoppa när attacken ägde rum. Hon ska inte ha burit på några identitetshandlingar och fick därför identifieras genom DNA.

– Det tog 48 timmar innan hon var formellt identifierad av de svenska myndigheterna. I morse mottog vi bekräftelsen, säger utrikesministern Didier Reynders till nyhetsbyrån Belga.

Vid 14.30 på söndagen släppte vården i Stockholm en uppdatering om skadeläget för dem som fortfarande var i behov av vård.

Ett barn som vårdades för lindriga skador hade då fått lämna sjukhuset. Nio personer vårdas fortfarande och fyra av dem är allvarligt skadade.

”Vila i frid min vän”

Spotifys Daniel Ek fortsätter i sitt hyllningsinlägg till Chris Bevington på Facebook:

– Det enda ljuset i detta djupt tragiska ögonblick är all kärlek, medkänsla och solidaritet som alla visar. Och det var precis en sådan person Chris också var.

– Vi kommer att sakna dig mycket Chris. Vila i frid min vän.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattacken i Stockholm

LÄS VIDARE

Facebook vägrar ta bort bild på dödsoffer

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Stockholm

Attacken i Stockholm

Rakhmat Akilov