Svensk man död i surfolycka i Portugal

NYHETER

En svensk man i 50-årsåldern har avlidit i en surfolycka vid Portugals västkust.

Det bekräftar Utrikesdepartementet för Aftonbladet.

– Vi fick information om detta i lördags, säger Lilian Willix Schvirtz på UD Press.

Enligt portugisiska medier sköljdes mannen upp på en klippa mellan två stränder.

Foto: LOTTE FERNVALL
Ericeira är ett av Portugals mest populära surfingområden.

Den avlidne mannen är hemmahörande i Svealand.

– Vi kan bekräfta att en svensk man i 50-årsåldern har avlidit till följd av en olycka i Portugal, säger Lilian Willix Schvirtz på UD Press.

Tidningen Correio da Manhã rapporterar att mannen var på semester tillsammans med familj och vänner när olyckan inträffade.

Han kroppssurfade i havet utanför samhället Ericeira, som ligger strax nordväst om huvudstaden Lissabon, på lördagen. De kraftiga vågorna ska ha sköljt upp mannen på en klippa mellan två sandstränder.

Helikopter skickades upp

Det var fiskare som upptäckte den skadade mannen och slog larm. Ett stort räddningspådrag skickades ut. Platsen där mannen blev liggande var svårtillgänglig, och en av flygvapnets helikoptrar flög mot området för att bistå. Räddningstjänsten lyckades dock ta sig fram till mannen, och helikoptern kunde vända. Mannen dödförklarades när han var på väg till sjukhus i ambulans.

Välkänt surfingställe

Ericeira är ett av de mest populära surfingområdena i Portugal. Vågorna beskrivs som varierade, men det förekommer också undervattensströmmar som kan vara farliga.

Mannens anhöriga är underrättade om det inträffade.

– Vi har en ambassad i Lissabon och generellt när det gäller dödsfall i utlandet så kan Utrikesdepartementet bistå anhöriga med praktiska frågor som till exempel hjälp med hemtransport, säger Lilian Willix Schvirtz.

ARTIKELN HANDLAR OM