Donald Trump

Ambassadens svar: ”Vi ser fram emot att informera regeringen”

Av: 

Adam Westin

Oskar Forsberg

Susanna Hållbus

NYHETER

Förvirringen har varit total kring vad Donald Trump menade i sitt uttalande om Sverige.

Under söndagskvällen twittrade Trump om att han avsett ett inslag på Fox News.

”Vi ser fram emot att informera USA:s regering om Sveriges migrations- och integrationspolitik”, svarar svenska ambassaden i Washington.

Under söndagen meddelade svenska utrikesdepartementet att man via ambassaden i Washington bett om en förklaring till Donald Trumps uttalande om Sverige under ett tal i Florida.

– Vår ambassad i Washington har tagit en kontakt med State Department i USA för att få klarhet i vad det är man refererar till, som skulle ha hänt i Sverige, sa Catarina Axelsson, presstalesperson på Utrikesdepartementet, under söndagen.

Avvaktar ytterligare svar

Senare på kvällen twittrade Trump att han avsåg ett inslag på Fox News och nyhetsbyrån Reuters fick svar av Vita huset att presidenten talat i ”allmänna ordalag”.

Utrikesministern är informerad om Trumps tweet, säger Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö till Aftonbladet.

– Margot Wallström kommer sannolikt kommentera detta under måndagen. När och hur går inte att säga. Vi får samla oss imorgon bitti och se hur vi tar det, säger Erik Wirkensjö.

Enligt utrikesdepartementets presstjänst förväntar man sig ett mer specificerat svar från USA.

– Vi får avvakta och se om vi får ytterligare svar i morgon, och inte genom mediekanaler, säger Elin Holmström på UD Press på söndagskvällen.

Väcker det här ytterligare frågor?

– Jag kan inte uttala mig om det i nuläget, vi får avvakta tills i morgon.

Samtidigt uppger ambassaden att frågan till USA:s utrikesdepartement nu är besvarad, rapporterar DN.

"Att Vita huset väljer att gå ut och svarar brett betraktar vi som ett svar även till oss", skriver ambassaden i en kommentar till Dagens Nyheter.

Sent i natt svarade ambassaden på Trumps tweet.

”Vi ser fram emot att informera USA:s regering om Sveriges migrations- och integrationspolitik”, skrev man.

”Sverige, vem hade trott det?”

Hela världen har fram tills att presidenten i kväll twittrade ställt sig frågan vad han egentligen syftade på under gårdagens kampanjtal i Florida.

– Titta vad som hände i Sverige igår kväll. Sverige, vem hade trott det? De har tagit in mycket folk, de har problem som de inte trodde var möjliga, sade Donald Trump igår.

Nyhetsbyrån AP, New York Times och CNN är några som har tagit upp förvirringen som skapats i Sverige. ”Svenskar har kliat sig i huvudet”, skriver AP.

En av de som reagerat är Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt:

Kryptisk tweet från UD

På söndagseftermiddagen kom en något kryptisk respons från Utrikesdepartementet. På sin Twitter lade UD upp en text om att ”postsanning” var årets ord 2016, vilket utrikesminister Margot Wallström delade med kommentaren ”på förekommen anledning.”

Men under dagen har Sveriges ambassad i Washington alltså tagit kontakt med USA:s utrikesdepartement för att få klarhet i vad presidenten menade.

– Jag vet inte än om det har kommit någon respons, sa Catarina Axelsson på Utrikesdepartementet.

"President Trump får stå för sina uttalanden och redogöra för på vilka fakta han baserar dem", skriver Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i en kommentar till TT.
"Jag tror världen och våra länder skulle behöva mer av seriösa diskussioner och konstruktiva relationer, och mindre av spekulation och spektakulära uttalanden", fortsätter hon.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Donald Trump

LÄS VIDARE

Trump är kungen av fake news

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Utrikesdepartementet