”Trumps agerande sänder chockvågor genom hela världen”

avEbba Thornéus

USA:s attack mot den syriska regimens militäranläggning kom snabbt och chockade omvärlden.

Enligt Aftonbladets utrikespolitiska expert Wolfgang Hansson har Donald Trumps agerande nu sänt ut varningssignaler till omvärlden och visat på ny sorts handlingskraft.

– Både Nordkorea och naturligtvis Ryssland och Iran blir nog väldigt nervösa nu.

Natten till fredag, svensk tid, avfyrades 59 Tomahawk-missiler från två amerikanska krigsfartyg i Medelhavet – på order av USA:s president Donald Trump.

Flera personer rapporterats ha dött uppger lokala syriska myndigheter för AP

Angreppet, som är USA:s första militära ingripande mot den syriska Assad-regimen, var ett svar på den kemgasattack som Syriens president Bashar al-Assads regering ska ha utfört på sin egen befolkning tidigare i veckan, och som befaras ha dödat över 100 personer.

Visar på handlingskraft

Enligt Aftonbladets utrikespolitiska kommentator Wolfgang Hansson har USA:s agerande nu ändrat spelplanen inte bara i Syrien utan i hela världen.

– Överhuvudtaget visar nu Trump att han inte bara snackar utan också handlar. Detta är självklart en signal till Bashar al-Assad men framförallt till en rad andra länder som nu måste omvärdera sin syn på USA och vad de är beredda att göra i olika konflikthärdar i världen.

– Både Nordkorea och naturligtvis Ryssland och Iran blir nog väldigt nervösa nu.

Sända chockvågor genom hela världen

Enligt Wolfgang Hansson är fredagsmorgonens attack ett svar på tisdagens kemgasattack i staden Khan Sheikhun, som kan ha dödat så uppemot 100 personer och Trumps nu snabba agerande mot den syriska regimen kommer nu att sända ”chockvågor” genom hela världen.

– Det är sättet han gör det på – tiden mellan handling och det han tidigare sa – var väldigt kort, vilket är en stor kontrast till hur Barack Obama agerande.Trump har visat en väldigt stark handlingskraft då han häromdagen sa att han skulle göra något åt Syrien och så har det inte ens gått 24 timmar innan han slagit till, vilket kommer att sända signaler till världen.

Att Trump inte sökt stöd i kongressen och därmed gått emot konstitutionen menar Wolfgang Hansson inte är något större problem.

– Flera presidenter före honom har gjort samma sak, bland annat Bill Clinton I Sudan och Afghanistan, men självklart finns det dem som kommer att kalaga men det är inget stort bekymmer för Trump.

”Fullt upp på hemmaplan”

Dock menar Wolfgang Hansson att USA har en del verbala och upprörda reaktioner att vänta från både Ryssland och Iran.

– Men båda länderna kommer nog vara ganska försiktiga med att agera militärt då Trump sagt att det var en engångsföreteelse. Detta innebär därför inte att USA har ingått ett krig med Syrien utan snarare ett rapp på fingrarna till al-Assad.

– Inte heller Syrien kommer att agera militärt mot USA då al-Assad har fullt upp på hemmaplan.

Hur kommer FN och säkerhetsrådet att agera nu?

– FN har ju varit helt helt lamslaget i säkerhetsrådet därför att Ryssland och Kina lagt in sina veton gällande allt som skulle kunna skada regimen. Säkerhetsrådet kommer att vara en viktig arena för parterna att interagera, skälla på varandra och debattera det som hänt men jag har svårt att tro att de ska kunna agera och att det kommer leda till någon handling då stormakterna kommer att blockera varandra genom sina veton.

ARTIKELN HANDLAR OM