Sannfinländarnas partiledare avgår – risk för politiskt kaos

NYHETER

Finlands utrikesminister och Sannfinländarnas partiledare avgår i sommar.

Ett av toppnamnen att ta över är EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho som dömts för hets mot folkgrupp.

– Min bedömning är att regeringen faller om Halla-aho blir ordförande, säger Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo akademi.

1 av 2 | Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva-AP
Sannfinländarnas partiledare Timo Soini efter avgångsbeskedet.

Det högerpopulistiska partiet Sannfinländarnas partiledare Timo Soini avgår i sommar, meddelade han på sin blogg under söndagen.

"Jag ställer inte upp för en ytterligare period på partimötet i Jyväskylä i början av juni. Jag har något annat framför mig", skriver han.

Vill fortsätta som utrikesminister

Han skriver att det inte varit ett enkelt beslut - och att han gärna fortsätter uppdraget som utrikesminister till nästa riksdagsval 2019, om partiet sitter i regering tills dess.

”Uppdraget som utrikesminister är en stor ära för mig. Jag har skött det krävande uppdraget bra. Jag skulle gärna fortsätta med det till slutet av valperioden”, skriver Soini.

Nu spår experter på finländsk politik att politiskt kaos är att vänta efter att Soini lämnar partiledarposten efter 20 år.

Orsaken är en förväntad falangstrid mellan partiets uttalade invandringskritiker, som anförs av EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho, och den mer återhållsamt nationalistiska partilinje med rötter i Sannfinländarnas föregångarparti Landsbygdspartiet, med gruppledaren i riksdagen Sampo Terho i spetsen.

”Öppet rasistisk”

Toppnamnet inför valet på partikongressen är den kontroversielle Jussi Halla-aho, enligt Svenska Yle får han i en färsk gallupundersökning lika stort stöd som den populäre partiledaren Timo Soini.

2012 dömdes Halla-aho för hets mot folkgrupp av Högsta domstolen efter att ha kränkt muslimer och somalier i ett Facebook-inlägg.

Enligt Yle är Halla-aho också medlem i sammanslutningen ”Suomen sisu”, som beskriver sig själv som patriotisk, och arbetar mot invandring.

Enligt flera experter som uttalat sig i finländsk media riskerar ett val av Jussi Halla-aho att skapa politiskt kaos.

– Min bedömning är att regeringen faller om Halla-aho blir ordförande. Också om Sannfinländarna själva vill fortsätta, skulle Samlingspartiet ha stora problem att sitta i en regering med en person som är så öppet rasistisk och så anti-EU som Halla-aho, säger statsvetarprofessorn Kimmo Grönlund vid Åbo akadami till Svenska Yle.

Risk för regeringskris

Han får medhåll av statsvetarprofessorn Göran Djupsund som också talar om risken för regeringskris om Jussi Halla-aho blir Sannfinländarnas partiledare.

– Då är statsminister Juha Sipilä i ett prekärt läge: Ska han verkligen svära in en minister som är den största offentliga rasisten i landet, med en dom för hets mot folkgrupp i bagaget?

ARTIKELN HANDLAR OM