Pensionsbolaget Allras vd begärs häktad: Flyktrisk

Av: Alexandra Carlsson Tenitskaja, Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Allras vd och grundare, Alexander Ernstberger, har begärts häktad.

Han är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

– Det finns två särskilda häktningskäl: Flyktfara och kollusionsfara – det innebär risk att påverka utredningen, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Tingsrätten kommer att fatta beslut om pensionsbolagets vd Alexander Ernstberger ska häktas under fredagen. Då kan också beslut tas om att säkra tillgångar hos Allra-vd:n. Aftonbladet har tidigare kunnat berätta hur Ernstberger köpte Sveriges dyraste villa och hade en egen helikopter.

– Under häktningsförhandlingen kommer tingsrätten att pröva en framställan om kvarstad som jag gett in till tingsrätten. Det handlar om möjligheten för Kronofogden att säkra tillgångar, till exempel fastigheter, säger Thomas Hertz.

Framställan om kvarstad, för att säkra pengar, rör sig kring summor på 242 miljoner kronor.

Märkliga omständigheter

Det var i mitten av mars som åklagare valde att inleda en förundersökning mot fondbolaget Allra.

Fem personer i Allras ledning, bland annat de båda huvudägarna Alexander Ernstberger och David Persson, hade då polisanmälts efter flera avslöjande av Svd och Ekot om märkliga omständigheter i bolaget.

Allra verkade ha lurat spararna på 150 miljoner kronor genom att betala överpriser till en mellanhand när bolagets fonder köpte värdepapper. Flera personer hos mellanhanden, Oak Capital, fick senare toppjobb inom Allra. Ernstberger och Persson tjänade stora summor på verksamheten och Aftonbladet kunde berätta hur de levde ett lyxliv med Ferraribilar, hus i 50-miljonersklassen – och en egen helikopter.

Samtidigt hade Allras 130 000 pensionssparare drabbats av dålig avkastning och höga avgifter.

Ernstberger: Chockartat

Alexander Ernstberger har tidigare berättat i ett mejl till Aftonbladet att han är överraskad över polisutredningen mot pensionsbolaget.

– Vi är naturligtvis överraskade av både polisanmälan och de misstankar som Pensionsmyndigheten fört fram. Att det som började som en kritik mot Allras relativt sett låga avkastning nu utmynnat i att en myndighet polisanmält oss för påstådd brottslighet är naturligtvis en smula chockartat, skrev Alexander Ernstberger.

Publicerad:

LÄS VIDARE