Laxen från Murmansk hotar: ”Ohyra”

Fisken från Murmansk kan i värsta fall ta över svenska älvar och andra vattendrag.

Puckellaxen dyker upp vartannat år och riskerar att tränga ut våra inhemska arter.

– Får du den på kroken, gör en god måltid av den, säger Erland Lettevall på havs- och vattenmyndigheten.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om den invasiva blåskrabban som utgör ett hot mot ekosystemet. Nu varnar Havs- och vattenmyndigheten (HaV) för ännu en art som utgör ett hot mot våra inhemska arter om den etablerar sig.

Puckellaxen kommer ursprungligen från norra Stilla havet och Norra ishavet. På 1980-talet sattes den ut vid Murmanskområdet i Ryssland och skulle garantera livsmedelsförsörjningen.

Puckellaxen riskerar att tränga ut inhemska arter.
Puckellaxen riskerar att tränga ut inhemska arter.
Fisken från Murmansk, puckellaxen.
Fisken från Murmansk, puckellaxen.

Nu har den dykt upp vid den svenska västkusten.

– Det som oroar oss är för det första att den går upp och leker i våra större vattendrag på samma typ av bottnar som lax och öring, våra inhemska arter, säger Erland Lettevall, utredare för miljöövervakningsenheten vid HaV.

Kan bära på parasiter

Puckellaxen är en invasiv främmande art. Det innebär att den har flyttats från sin naturliga miljö till en annan annan miljö där det finns andra arter.

– Inte nog med att de leker så kan de lyckas med sin lek och överleva. Då kommer den tillbaka på samma ställen och tränger ut våra inhemska arter. Det påverkar ekosystemet och den biologiska mångfalden negativt, säger Erland Lettevall.

Den ryska puckellaxen har en väldigt hög reproduktionstakt och stor överlevnad. Den kan dessutom bära på sjukdomar, som laxparasit och laxlus.

– Puckellaxen är helt motståndskraftig mot parasiten, vilket inte våra inhemska laxar är, säger Erland Lettevall.

I Sverige finns cirka 40 bestånd av vild lax.
I Sverige finns cirka 40 bestånd av vild lax.

”Ät upp den”

Puckellaxen vandrar upp för att leka vartannat år.

– Det är uddaårsstammen som lyckats bra. Vi upptäckte att den dök upp i våra vatten 2017 och igen 2019. Det är ett resultat av de utsättningar som gjordes vid den ryka kusten, säger Erland Lettevall.

Den invasiva laxen har ännu inte etablerat sig i svenska vattendrag. Men i Norge är den redan talrik i år. Om man fiskar uppe i de stora vattendragen i Bohuslän och Halland, speciellt i älvarna, kan man få den på kroken.

– Det bästa man göra är att förhindra att den etablerar sig i våra älvar. Fångar man den – släpp inte tillbaka den utan gör en god måltid av den, säger Erland Lettevall.

Puckellaxen är silverfärgad, har stora fläckar på stjärtfenan och ett ganska spetsigt huvud. Öppnar man munnen är tungan svart och munnen vit. När hanen blir könsmogen får den en puckel på ryggen och blir rosa istället för silver. Den har även prickar på ryggen som laxfiskar har.

– Det är ingen som vill ha den här laxen i länderna i nordatlanten. Den tillhör inte ekosystemet och ställer till med stora besvär. Den är ohyra, säger Erland Lettevall.

Publisert:

LÄS VIDARE