Uppfinnarens kusliga sms: ”Vilar en förbannelse över Nautilus”

avGustaf Tronarp

Den excentriske uppfinnaren Peter Madsen, 46, är mycket fäst vid ubåten Nautilus – som hamnat i centrum av Kim Walls mystiska försvinnande.

För två år sedan uppstod ett bråk med ägarorganisationen. Det slutade med att Madsen uteslöts.

”Det vilar en förbannelse över Nautilus. Och den förbannelsen är jag”, skrev uppfinnaren då i ett sms.

Foto: DEADLINE PRESS
Peter Madsen.

På torsdagskvällen tog Peter Madsen med sig den svenska journalisten Kim Wall, 30, ut på en tur i den hemmabyggda ubåten Nautilus.

De lämnade Köpenhamns hamn vid 19-tiden. Madsen har sagt att han släppte av Wall på ön Refshaleøen ungefär två och en halv timme senare. Vid midnatt observerades ubåten i ytläge - med nersläckta lanternor – nära ön Saltholm.

På förmiddagen dagen efter räddades Peter Madsen från ubåten i Kögebukten. Farkosten sjönk snabbt till botten, och uppfinnaren kördes i land med en privatbåt.

”Borta för omvärlden”

Kim Wall är dock fortfarande spårlöst försvunnen. Hon gav sig ut på ubåten för att göra ett reportage om 46-åringen, som är en välkänd profil i Danmark. Uppfinnaren kallas ”Raket-Madsen” eftersom han arbetar med att bygga rymdraketer.

I flera år ägnade Madsen dock nästan hela sin kraft åt bygget av ubåten Nautilus. Han konstruerade farkosten tillsammans med en grupp andra undervattens-entusiaster i organisationen Copenhagen Suborbitals. I samband med sjösättningen 2008 berättade Peter Madsen för tidningen Ingeniøren att han i perioder sov på en madrass i verkstaden för att hålla uppe tempot i arbetet.

– Det är ett politiskt budskap om frihet. Du kan bara dyka ner i veckor, och så är du borta för omvärlden. Det har inte utvecklats något säkert sätt att spåra ubåtar på ännu. Du kan ge dig av fritt och obemärkt. Det är ren anarkism, sa Madsen då.

Ordagrann rekonstruktion av sms:et som Peter Madsen skickade 2015.

Vädjan: ”Låt henne vara”

Senare kom dock Peter Madsens drömprojekt att utveckla sig till en infekterad strid mellan Madsen och Copenhagen Suborbitals, som med hjälp av flera sponsorer finansierat bygget.

2014 överfördes ägandet av ubåten till organisationen UC3 Nautilus. De fick i uppdrag att renovera farkosten för att sedan sälja den.

Peter Madsen var vid den här tiden hedersmedlem i sammanslutningen. Han blev dock oense med styrelsen om vem som egentligen ägde Nautilus. Föreningen förhandlade i flera omgångar med Madsen, utan att nå en lösning. Bråket utspelade sig till viss del i offentligheten, inte minst på Peter Madsens egen blogg. Till slut gav styrelsen upp.

”Medlemmarna har aldrig velat rycka ubåten ur Peter Madsens händer. Å andra sidan har förhandlingsprocessen gjort att styrelsen förlorat tron på att ett meningsfullt och varaktigt samarbete”, skrev organisationen på sin hemsida.

Där publicerade de också ett sms, som Peter Madsen skickade till två av medlemmarna i mars 2015.

”Du ska tänka på det så att det vilar en förbannelse över Nautilus. Och den förbannelsen är jag. Det blir inget lugn på Nautilus så länge jag finns. Du kan inte häva förbannelsen på juridisk väg”, skrev Madsen, och fortsatte:
”Låt henne vara. Ta henne bara inte för att du kan. Det är inte bra för er. Ni kommer aldrig få en bra känsla i den ubåten”.

Kastades ut ur gruppen

Bråket ledde till att Peter Madsen fick den formella äganderätten till farkosten. Han uteslöts också ur föreningen.

Danska Ekstrabladet har varit i kontakt med Jakob Larsen, som var ordförande för UC3 Nautilus under den turbulenta perioden. Han är mycket illa berörd av Kim Walls försvinnande.

– Vi är naturligtivs ledsna över att ubåten är inblandad. Jag hoppas att de hittar kvinnan vid liv, säger han till tidningen.

1 av 48 | Foto: ANDREAS BARDELL
Polistekniker fortsätter att undersöka ubåten under måndagen.
ARTIKELN HANDLAR OM

Ubåt

Öresund

Kim Wall