Amerikansk högerextremist till Sverige

NYHETER

Vit makt-nationalisten Richard Spencer organiserade helgens demonstrationer i USA – som slutade i våld och kaos.

I höst kommer alternativhögerns ledare till Sverige.

– Det innebär att Nordisk alternativhöger kan hoppas på större exponering och att deras status inom svensk radikal nationalism stärks, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo.

1 av 19 | Foto: Linda Davidson / AP

Lördagens demonstration i staden Charlottesville i USA gick under parollen “Unite the right”, förena högern.

Syftet var att protestera mot att en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee skulle tas bort från en av stadens parker.

Högerextremister drabbade redan före marschen samman med motdemonstranter. De slogs och kastade föremål mot varandra. Rökbomber kastades in och tårgas sprutades mot motdemonstranterna.

En 32-årig kvinna dog när en tjugoårig man körde in i en folkmassa. Och ytterligare två omkom när helikopter som skulle bevaka demonstranterna kraschade.

Svenskar på plats

Demonstrationerna föranledde den största polisinsatsen i Charlottesville på årtionden. Delstatens guvernör utlyste undantagstillstånd. Bland demonstranterna fanns personer klädda i Ku Klux Klan-kläder. Och personer med nazistsymboler.

Där fanns också två svenskar: förläggaren och Daniel Friberg, 38, som pekats ut som nyfascist och Christoffer Dulny, 33, som fram till i vår arbetade som tjänsteman för Sverigedemokraterna och nu är ordförande för Nordisk alternativhöger.

Daniel Fribergs är deltagande har också uppmärksammats i tidningen Wall Street Journal.

Bland protesternas arrangörer återfinns amerikanen Richard Spencer. Han har betraktas som informell ledare och ideolog för ”alt right”, alternativhögern, en rörelse som samlar alltifrån invandringskritiska populister till högerextremister i USA.

Ledare till Sverige

Nu står det klart att Spencer kommer till Sverige i november. Han kommer att vara talare på en konferens som Dulny och Friberg står bakom.

– Richard Spencer kommer från den amerikanska vit makt-miljön och är den person som har populariserat ”alt right”, ett begrepp som ibland används brett av och om högerradikala grupper som förenas i sitt stöd för Donald Trump. Men i grunden är begreppet ett försök att ompaketera vit rasnationalism, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo, och fortsätter:

– Att Spencer kommer till Sverige innebär att gruppen Nordisk alternativhöger kan hoppas på större exponering, i svensk offentlighet och i omvärlden. Och att deras status inom svensk radikal nationalism stärks.

”De är partners”

Jonathan Leman är inte förvånad över att Friberg och Dulny var på plats i Charlottesville.

– Det var väntat. De är samarbetspartners med Spencer och har intressen i samma riktning. Framför allt hoppas de kunna upprepa det högerextrema kampanjandet från den amerikanska valrörelsen i den kommande svenska.

Aftonbladet har förgäves sökt Christoffer Dulny för en kommentar. Han har tidigare beskrivit demonstrationerna på Twitter:

”Det jag såg i dag var en attack i militär stil mot medborgarna och deras mest fundamentala rättigheter”.

Daniel Friberg avböjer kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM