Försvarets förfrågan: ”Ta hand om våra valpar”

NYHETER

Tycker du om hundar? Skulle du vilja ta hand om en hund, och samtidigt få betalt för det? Då är du kanske rätt person för Försvarsmaktens uppdrag – som fodervärd.

– Vi alltid i behov av nya fodervärdar, säger Försvarsmaktens Joakim Leiknes till SVT.

Foto: Försvarsmakten
Innan hundarna kan börja arbeta behöver de växa upp i ett tryggt hem.

Mellan 200–250 schäfervalpar föds varje år för att så småningom börja arbeta inom Försvarsmakten. Men först måste de små hjältarna växa upp i ett tryggt hem – och det är här fodervärdarna kommer in i bilden.

Försvarsmakten betalar maten

Valparna bor hos fodervärden i 12–15 månader. Under den tiden står Försvarsmakten för foder och veterinärkostnader. De betalar även för all den utrustning som som behövs för att sköta hunden: borste, klotång, halsband, koppel, matskålar, filt. Dessutom får fodervärden en mindre ersättning för sin insats.

Efter att perioden är slut får de nu lite äldre hundarna genomgå ett test för att se om de är lämpliga för arbete inom Försvarsmakten – eller hos polisen.

– Försvarsmakten vill ha 50 dressyrämnen per år och även polisen har ett visst behov av hundar i sin yrkesutövning. Sen är det så att en del av hundar blir avelstikar, säger Joakim Leiknes på Försvarsmaktens hundavelsstation i Sollefteå till SVT.

Saknas på vissa orter

Han berättar att Försvarsmakten ständigt söker efter nya fodervärdar åt sina schäfervalpar. Det är många som vill hjälpa till att ta hand om valparna, men på vissa platser i landet saknas det ibland hem åt dem.

– Detta märker vi främst av då kullarna ska placeras ut i sina nya hem och vi inte har tillräckligt med fodervärdar på samma ort. Vi vill helst hålla ihop kullarna och inte dela på dem på olika orter, säger han.

För att bli fodervärd behöver du först anmäla ditt intresse. Sedan får du träffa en fodervärdskonsulent på din ort, som bedömer om du uppfyller kraven för att ta hand om en valp. Blir du sedan godkänd får den blivande försvarsvalpen flytta in hos dig när den är åtta veckor gammal.

Mer information om att bli fodervärd finns på Försvarsmaktens hundavelsstations hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar