Uppgifter: Störtad spiondrönare fotade USA-system

Här kraschade den obemannade spionfarkosten som pekas ut som nordkoreansk.

Nu avslöjas att drönaren fotat USA:s missilförsvarssystem.

– Det är bekräftat att farkosten tagit bilder av THAAD-anläggningen i Seongju, säger en sydkoreansk försvarskälla till Yonhap.

Boende i gränsstaden Inje i den sydkoreanska bergsregionen Gangwon upptäckte i fredags den kraschade drönaren. Farkosten är 1,8 meter lång med ett vingspann om 2,4 meter och pekas ut som nordkoreansk av Sydkorea.

Farkosten ska ha kraschat efter att bränslet tagit slut och nu avslöjas delar av drönarens troliga uppdrag – spionera på det amerikanska missilförsvarssystemet THAAD.

En källa inom det sydkoreanska försvaret uppger att de nu är bekräftat att drönaren tagit bilder av THAAD-systemet i Seongju, skriver Yonhap. Minst tio bilder på det 64 gigabit stora minneskortet ska vara foton av området där USA i våras placerat ut delar av THAAD-systemet i ett försök att skydda sig mot framtida Nordkoreanska missiluppskjutningar.

– Bilderna är dock inte högupplösta och de andra fotografierna föreställer skogs- och bostadsområden, säger försvarskällan till Yonhap.

Många av bilderna ska vara tagna på flera kilometers höjd, enligt CNN.

Uppgifterna om drönaren och spioneriet mot USA:s THAAD kommer i en tid av anspänning mellan de inblandade länderna. Den senaste tiden har Nordkorea genomfört ett flertal testuppskjutningar av missiler som diktaturen hävdar kan nå Nordamerika.

USA:s beslut att placera ut missilförsvarssystem i Sydkorea har också lett till diplomatiska bekymmer med Kina som oroas över utvecklingen med avancerad amerikansk radarutrustning i deras omedelbara närhet.

Sydkoreanska myndigheter fortsätter undersöka farkosten, bland annat för att försöka reda ut om bilderna som tagits med Sony-kameran har överförts till uppdragsgivaren innan drönaren störtade, skriver AP.

2014 kraschade en nordkoreansk drönare senast i grannlandet men den farkost som upptäckts nu är mer sofistikerad. Den har till exempel en kraftigt förbättrad räckvidd, enligt AP.

Sydkorea uppger att diktaturen troligen har utökat sitt drönarprogram som tidigare tros ha innefattat omkring 300 farkoster.

Försvaret i Sydkorea kritiseras nu igen för att de inte upptäckt drönaren som tagit sig över en av världens hårdast bevakade gränser, skriver Yonhap.

Publisert:

LÄS VIDARE