Rättsmedicinalverket kan inte fastslå Rajabis exakta ålder

Åklagarna har hävdat att Mohammad Rajabi är 25 år gammal – själv har han sagt att han är yngre.

Nu visar handlingar från Rättsmedicinalverket att man inte kan fastslå att han är över 21 år.

Åldern är viktig eftersom bara personer över 21 år kan dömas till livstids fängelse i Sverige.

– Enligt min mening bör det få följden att han då inte kan dömas till livstids fängelse i det här målet, säger hans försvarare Lars Jähresten.

Mohammad Rajabi.
Mohammad Rajabi.

Den 13 december 2015 sökte Mohammad Rajabi asyl i Sverige och kort därefter flyttade han till stödboendet som Johanna Möller drev i Arboga. När han kom till Sverige uppgav han att han var född 1998 – men när han åtalades för mordet på flickvännens pappa och mordförsök på flickvännens mamma hävdade åklagarsidan att han var 25 år gammal.

Själv menar Rajabi, som funnits skyldig till mord och mordförsök, att han är 21 år gammal. Under rättegången inkom hans försvarsadvokat Lars Jähresten med ett iranskt identitetskort som skulle styrka att hans klient fyllde 21 år tidigare i år. Åklagarsidan har bland annat hänvisat till meddelanden mellan Johanna Möller och den tidigare pojkvännen Mohammad Rajabi där han benämnts som 25 år gammal.

För att fastslå hans ålder beslutade domstolen att han skulle genomgå ålderskontroller och vid två tillfällen i sommar har avbildande undersökningar gjorts för att försöka fastslå Rajabis ålder.

Ålderskontroller gjorda

Nu har handlingarna från Rättsmedicinalverket inkommit och enligt deras undersökningar så är Mohammad Rajabi över 18 år - men de kan inte slå fast om han är över eller under 21 år.

– De har undersökt ett antal olika ben och skelettdelar och visdomständer och de konstaterar att flera av benen är färdigväxta men de kan de vara när de är över 18, men om han är 21 eller 22 eller 25 det går inte att bestämma, säger hans försvarare Lars Jähresten.

Åldern blir viktig för vilket straff Mohammad Rajabi kan komma att dömas för då enbart personer över 21 år kan dömas till livstids fängelse.

– Enligt min mening så bör det vara uteslutet. Det är ju så i brottsmål att det ska vara ställt utom rimlig tvivel och i fallet beträffande hans ålder kan man inte säga det, säger Jähresten.

Kriminologen tror inte på livstid

Kriminologen Jerzy Sarnecki tror inte att Mohammad Rajabi kommer att dömas till livstidsfängelse.

– Vad som kommer att hända nu är att domstolen måste fatta ett beslut om han ska bedömas som under eller över 21 år. Det finns en del sekundärbevisning om hans ålder och domstolen kommer att gå på detta för att ta ställning till hans ålder. I domstolspraxis så finns det en generell regel att om man är osäker så dömer man i den åtalades fördel, säger Jerzy Sarnecki.

Han är dock inte säker på att Mohammad Rajabi kommer att dömas till livstid även om domstolen skulle anse att han var över 21 år.

– Han är skyldig till ett mord medan Johanna Möller är skyldig till två mord och dessutom till anstiftan. När det gäller ett mord är det inte ovanligt att man inte dömer till livstid, säger Sarnecki.

Kriminologen är inte förvånad över att man inte lyckats fastslå Mohammad Rajabis ålder mer exakt.

– De undersökningarna lämnar ganska stor osäkerhet. Det är ofta så att om individen ligger väldigt lågt under eller väldigt högt över så uppnår man en ganska hög grad av säkerhet - men om individen ligger i närheten så blir det praktiskt taget omöjligt att fastställa ålder, säger Jerzy Sarnecki.

Huvudförhandlingen återupptas

På måndag kommer förhandlingen återupptas i Västmanlands tingsrätt. Då kommer man bland annat att gå igenom de rättspsykiatriska undersökningarna som genomförts på Johanna Möller och Mohammad Rajabi. Enligt de rättspsykiatriska utlåtandena så lider varken Johanna Möller eller hennes tidigare pojkvän gärningarna av en psykiskt störning och de gjorde inte heller det när Johanna Möllers föräldrar attackerades i sommarstugan utanför Arboga förra året.

Publisert:

LÄS VIDARE