Brödratrion om dubbelmordet i Mantorp: Vi är helt oskyldiga

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Brödratrion greps i en kontroll – någon dag efter dubbelmordet i Mantorp.

Efter två dygn i polisarrest släpptes de på fri fot.

– Vi är oskyldiga. Rånarluvan de hittade i bilen var en helt vanlig mössa, säger en av bröderna.

1 av 7 | Foto: STEFAN JERREVÅNG

Polisen i Östergötland är mycket förtegen om utredningsinsatserna kring dubbelmordet i Mantorp där ett äldre par brutalt mördades i sitt hem.

Men i onsdags förra veckan kunde Aftonbladet gå ut med att en brödratrio hade fångat utredarnas intresse.

Bröderna greps i småländska Vrigstad några timmar efter att dubbelmordet upptäcktes, under natten till den 13 juni, och i bilen ska det ha hittats rånarluvor och andra misstänkta ”attiraljer”, enligt källor med insyn i ärendet.

”Totalt oskyldiga”

Aftonbladet har pratat med en av bröderna som nu berättar om upptakten till gripandet, tiden som anhållen och polisens utredningsinsatser fram till att de släpptes på fri fot.

– Vi är totalt oskyldiga och har inget med det att göra över huvud taget. Jag vet knappt var Mantorp ligger, säger brodern.

Han berättar att bröderna var på väg från Göteborg till Öland för att träffa en bekant när de stoppades av en polispatrull i Vrigstad. Att de körde något av en omväg via Vrigstad på väg 30 förklarar mannen med att riksväg 27 var avstängd.

– Två av oss satte de i arresten i Eksjö och min andra bror fick sitta i Värnamo. Sedan fick jag höra att de anklagade oss för förberedelse till rån på grund av någon rånarluva i bilen, säger mannen.

”En vanlig mössa”

Men rånarluvan uppger han är en mössa som han fått i present av en vän.

– Det är en mössa som du kan dra över huvudet eller ha som skidmask. Den kan köpas i vilken butik som helst. Det är ingen rånarluva, det är rent löjligt, säger mannen.

Samtidigt som bröderna förhördes ska polisen ha besökt deras vän på Öland och kontrollerat att bröderna verkligen stämt träff med personen i förväg - samt genomförde husrannsakan på brödernas hemort. Dessutom undersöktes deras kläder, bil och mobiltelefoner som hade beslagtagits.

– Men de har inte hittat någonting och nu har vi dessutom fått tillbaka bilen, säger mannen.

Efter två nätter som anhållna i polisens arrest släpptes bröderna på fri fot i mitten av förra veckan.

– De har inte sagt rent ut att vi var misstänkta för dubbelmordet i Mantorp men jag förstår ju att det var så i efterhand. Jag tror inte att de skulle lägga ner så mycket energi på det här annars. Och det känns fruktansvärt att ha varit misstänkt för något så hemskt riktat mot gamla människor, säger brodern.

Har ingen misstänkt

Polisens spaningsledare Gunilla Broman vill över huvud taget inte kommentera ärendet med brödratrion när Aftonbladet ställer frågan:

– Det är en sådan utredningsåtgärd som jag inte kan kommentera. Vilka personer som är intressanta för oss eller vad som är intressant i utredningen kan jag inte gå in på, säger hon.

Över huvud taget vill hon inte kommentera någonting som har att göra med brottsplatsen utanför Mantorp, vad man vet om händelseförloppet, om gärningsmännen fångats på bild, eller om något stulits från parets hem.

– Vi fortsätter med samma intensitet som vi har gjort de här dagarna hittills med förhör och att samla in material. Ärendet bedrivs fortfarande som spaningsmord. Vi har ingen misstänkt, säger Gunilla Broman.

Publicerad:

LÄS VIDARE